Ble immatrikulert i Gjøvik fra både nær og fjern: - Det er noe annet enn Milano

Studentene som hadde oppstart i dag kom blant annet fra både nærmiljøet i Innlandet og fra Italia. Viserektoren i Gjøvik sier de skal satse både lokalt i regionen og utenfor.

Kappekledde dekaner gjør det vante inntog til trommemarsj.
Publisert

Under solskinnet over den hvite by ved Mjøsa ble studentene i Gjøvik immatrikulert i høytidelig seremoni mandag ettermiddag. 

Blant de blodferske studentene i Gjøvik finner man Maria Graf, Arezou Noori og Mara Alkhatib.

De er spente på å komme i gang, men tror de har gjort rett valg med å begynne på byggingeniør-studiet i Gjøvik.

- Jeg er glad i matte og glad i å tegne, her kan jeg få gjort litt av begge deler forteller Alkhatib.

- Ja, jeg er også glad i realfag og så liker jeg veldig godt tanken om å være med å oppføre byggverk. Å være med å gjøre noe stort, legger Graf til.

Noori er litt mer usikker på hvorfor det ble akkurat det studiet.

- Jeg bare valgte noe, jeg, forteller hun lattermildt. 

Maria Graf, Marah Alkhatib og Arezou Noori er ferske fadderbarn i Gjøvik.

Gleder seg til å møte nye folk

Av de tre er det bare hun som har studert tidligere. Hun hadde et år hvor hun studerte lektor i Oslo. Hun er selv fra Gjøvik og ønsket å drive med noe nærmere hjemme etter et år med daglig pendling hele veien til Oslo og hjem igjen.

- Det ble litt vel langt, sier Arezou Noori.

Mara Alkhatib kommer også fra nærområdet, fra Brummunddal. Av de tre ferske studentene er det bare Maria Graf som har flyttet på hybel, sammen med kjæresten. Hun forteller at hun har hørt mye bra om Gjøvik og studiemiljøet.

- Jeg har hørt at det er et sted det er lettere å få kontakt med folk, ettersom det er et litt mindre sted enn en del andre studiebyer, forteller hun.

Nå gleder alle seg mest til å få møtt sine medstudenter.

- Det jeg gleder meg mest til er å knytte nye vennskap, slår Alhatib fast.

Dekan Monica Rolfsen erstattet prorektor Marit Reitan som en av talerne, etter hun måtte utebli på grunn av sykdom.

Kontrast fra Milano til Gjøvik

To som også deltar på dagens immtatrikulering er Filippo Badalotti og Carlotta Fattarelli. De to italienerne har kommet til Gjøvik for å jobbe med avhandlingen om sirkulærøkonomi. Den skriver de sammen ettersom de er både kjærester og akademiske partnere. 

I motsetning til mange av de andre som deltar på dagens immatrikulering er de langt fra ferske i akademia. Med bakgrunn fra hovedsakelig Milano, men også Madrid og Bogotá er Gjøvik sånn sett et litt mindre studiested og by.

- Opprinnelig kommer jeg selv fra et veldig lite sted i Italia, med innsjøer og skoger. Sånn sett er det litt velkjent for meg. Men sammenligner du med Milano er det jo klart noe annet, sier Fattarelli.

Hun forklarer at det var det faglige som brakte dem til Gjøvik.

- Vi kjente til noen folk på Gjøvik, og så er det jo klart at de nordiske landene er mye flinkere på bærekraft og sirkulærøkonomi enn oss, slår Fattarelli fast.

Erasmus-studentene Carlotta Fattarelli og Filippo Badalotti er spente på hvordan det blir å bytte ut Milano mot Gjøvik de neste månedene.

Rake motsetningen av Colombia

I Gjøvik er det blant annet en italiensk professor som de skal jobbe med. Selv om de først og fremst er der for å jobbe med avhandlingen, gleder de seg også til å utforske Gjøvik.

- Det er fint å utforske et litt mindre sted som har mye vakker natur rundt seg. Vi er veldig glad i å gå turer og sånn. Så skal vi også delta på mye av studentaktivitetene som foregår i Gjøvik, forteller Badalotti.

Allerede har de støtt på en liten utfordring sånn sett.

- Jeg håper vi klarer å få god kontakt med folk. Det er jo en stereotypi om folk i norden at man er litt kalde. Jeg vet ikke om det stemmer, men det virker som folk hvertfall er litt mer forsiktige, sier Badalotti.

- Ja, det blir nok en liten utfordring for oss. Spesielt etter å ha vært i Colombia. Der er det rake motsetningen. Folk der er helt ekstremt åpne, forklarer Fattarelli.

Håpefulle og lovende studenter har sin første dag ved universitetet.

- Denne gangen skal vi improvisere litt mer

Blant de som skal arrangere opplegget for de ferske studentene er fadderne Daniel Thorland og Sondre Kjølstadmyr Sætervadet. Begge er faddere på digital infrastruktur og cybersikkerhet og begynner nå på tredjeåret.

- Det er andre gangen vi er faddere. I fjor hadde vi nok litt mer detaljerte planer. I år tenker vi å improvisere litt mer og å la fadderbarna selv styre litt mer. Det er lettere når man er litt mer erfaren, forteller Thorland.

De forteller at de synes det er veldig gøy å være faddere. 

- Du får muligheten til å møte de nye studentene og dele litt erfaringer og bidra til å hjelpe dem å finne fram, sier Sætervadet.

Fadderne Daniel Thorland og Sondre Kjølstadmyr Sætervadet gjør seg klar til å ta imot ferske studenter med aktiviteter og moro.

Når de møter sine ferske studenter forteller de at de har gjort et veldig godt valg med cybersikkerhet i Gjøvik.

- For det første er det en veldig søt by, der det hele tiden er arrangementer eller noe å finne på. Så er det jo lett å finne fram til det meste, forklarer Thorland.

- Så er det også veldig faglig sterkt. Spesielt på cybersikkerhet, jeg valgte Gjøvik fordi det var her jeg hørte de var best på det. Jeg synes studiet har vært veldig bra, legger Sætervadet til.

Studentene samler seg i sola på Gjøvik etter å ha blitt introdusert til faddergruppene sine.

- Bruk campus

Vi møter viserektor i Gjøvik, Gro Kvanli Dæhlin kort tid før hun skal gå på scenen for å ønske nye studenter velkommen. 

- Budskapet mitt til studentene er for det første at de må bruke campus for alt det er verdt. For det er her de treffer medstudenter, det er her de treffer vitenskapelige ansatte, det er her de kan bruke alt de har av fasiliteter. Så bruk det. Bli kjent med hverandre, sier hun og legger til:

-  For det andre så oppfordrer dere dem til å engasjere seg. Om det er studentpolitikk eller frivillig lag og foreninger. Det å gjøre mer ut av studenthverdagen. Det synes jeg er viktig. slår Dæhlin fast.

Hun sier de merker at det har vært vanskeligere å få studentene tilbake på campus etter covid. 

- Men jeg tror det har en enorm merverdi. Spesielt her, hvor vi har en liten og intim campus der det er lett å bli kjent med folk, sier hun.

Gro Kvanli Dæhlin tok i mot ferkske studenter med å forsikre dem om at de gjorde rett valg da de valgte Gjøvik.

Vemodig med siste immatrikulering

Viktig framover tror hun det blir å gjøre Gjøvik enda mer kjent. Alle vet at NTNU er i Trondheim, men Dæhlin sier at hun vil flere skal assosiere NTNU med Gjøvik også.

-  Vi rekrutterer jo veldig nasjonalt. Du kan se at de som kommer her i dag er ca. 25-30% fra Innlandet og resten er fra hele Norge og internasjonalt. Så vi rekrutterer både nasjonalt og internasjonalt. Vi er 40 til 50 nasjoner representert her, sier hun.

- Så det er viktig for oss å satse på regionen og å vise oss fram utenfor, slår Dæhlin fast.

Hun sier det er en stor ære å få tale til studentene. Litt vemodig er det også nå for Dæhlin, ettersom det er siste gang hun får glede av å ønske Gjøvik-studentene velkommen. Til høsten skal viserektor-stillingen lyses ut.

- Ja, jeg tenker jo på det. Samtidig så skal jeg heldigvis fortsette å jobbe her i Gjøvik. Så jeg får jo lov til å se masse herlige flotte studenter videre, konkluderer hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.