Sopp i Realfagsbiblioteket: - Er vi heldige varer den til onsdag

Mandag 5. september åpnet en utstilling med svært kort varighet.

Alt fra spiselige sopper som kantarell til den dødelige soppen spiss giftslørsopp er en del av utstillingen.
Publisert

Søndag 4. september var det soppens dag, og Trondheim sopp- og nyttevekstforening stilte opp med flere sopputstillinger og soppkontroller i skogen. Sopper fra to av disse utstillingene er stilt ut i Realfagbiblioteket og står så lenge soppen varer som er på tre til fire dager.

Henriette Vaagland sier det er gøy at publikum er entusiastiske for sopp.

- Det er en del jobb for en utstilling som ikke varer så lenge, er vi heldige varer utstillingen til onsdag, sier overingeniør Henriette Vaagland ved Institutt for biologi ved NTNU.

Brukes i undervisning

Soppen som er hentet er ikke bare ment for utstilling. Når utstillingen er ferdig skal en del av soppen frysetørkes så det kan brukes til undervisning.

Vaagland trekker frem at soppen ikke varer så lenge, verken i romtemperatur eller på lager. Soppen som er frysetørket er ofte skjør, og hatten kan ofte falle av.

- Det er viktig at vi hele tiden fyller på lageret, så studentene får se og kjenne på soppen i virkeligheten og ikke bare se den på et bilde, sier Vaagland.

Utstillingen er et samarbeid mellom Trondheims sopp- og nyttevekstforbund, Realfagsbiblioteket og Institutt for biologi.

Jo Forthun går jevnlig rundt og sprayer soppen med vann for å hindre at den tørker ut.

Stor interesse

Vaageland kunne fortelle at det var flere som hadde tatt turen innom utstillingen på biblioteket mandag.

- Det er svært artig å se så stor interesse for utstillingen, og morsomt at vi kan vise et så bredt utvalg av sopp fra trondheimsområdet, sier Vaagland.

Studentene Ine Straumbotn, Bendik Brekke og Hedda Førde var innom biblioteket på mandag for å få med seg utstillingen og foredraget.

- Vi var på sopptur i går, og vi er interessert i sopp og vil gjerne høre mer, sier Straumbotn. Hun forteller at de ble lokket av å se på soppen fysisk.

Studentene Ine Straumbotn, Bendik Brekke og Hedda Førde tok med seg en sopp fra soppturen på søndag for å få den undersøkt.

Biologistudentene Førde trekker fram at selv om hun har vært på soppkurs før, er det mye man glemmer.

- Den er en høy terskel i å gå ut og bedømme soppen selv, sier Førde.