24 279 søkere har et studium ved NTNU som førstevalg i årets Samordna opptak. Helsefagene og økonomifagene har spesielt stor økning i tallet på førstevalgsøkere.
Direktør i Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse, Sveinung Skule da forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland skulle presentere årets søkertall til universiteter, høgskoler og fagskoler under en pressekonferanse på OsloMet mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTBFredrik Varfjell
I dag, mandag 28.april, ble årets søkertall til høyere utdanning presentert ved Oslomet.
142 004 har søkt seg inn til landets universiteter og høgskoler. Dette er 0,3 prosent nedgang fra i fjor.
61 prosent kvinner, 39 prosent menn søker seg inn til universiteter og høgskoler. Helsefag 85 prosent kvinner, teknologifag nesten 90 prosent menn.
Sykepleierstudiet er vinneren
Helsefag har de siste årene blitt trukket inn som et viktig satsningsområdet for å møte den store eldrebølgen i årene som kommer.
Helsefag, som er det største utdanningsområdet, har hatt en økning på 10 prosent nasjonalt. Sykepleiestudiet har hatt størst økning. Der er økningen 40 prosent nasjonalt. Ved NTNU har sykepleierstudiet en økning i antall førstegangssøkere på 45 prosent.
Sigrun Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister, kommenterte årets tall til høyere utdanning ved pressekonferansen ved Oslomet.Fredrik Varfjell, NTB
- Det et ekstra gledelig å registrere stor interesse for den nyopprettede fleksible sykepleierutdanningen i Gjøvik, sier som er opprettet for å dekke kompetansebehov i regionen, sier Marit Reitan, prorektor for utdanning i en pressemelding fra NTNU.
NTNU opplever også en betydelig oppgang i tallet på førstevalgssøkere innenfor økonomifag. Økningen innenfor økonomifag er på hele 28 prosent.
Positiv økning for samfunnsvitenskap
NTNU har svært gode søkertall på de fleste studieprogrammene innenfor teknologifag, men opplever i likhet med resten av landet en nedgang av søkere til IKT-relaterte studier.
Også innenfor samfunnsvitenskap mener Reitan at NTNU har grunn til å være fornøyd med søkertallene. Økningen innenfor samfunnsvitenskap er på nærmere ni prosent.
- Innenfor humaniora ser vi flere studenter som søker seg til årsstudier. Samtidig er det fortsatt rekrutteringsutfordringer innenfor flere studieprogrammer, fastslår Reitan i pressemeldingen.
Nedgang i søkere til lærerutdanningen
Lærerutdanningene har også vært et viktig rekrutteringsområde i årene som kommer. På landsbasis har det vært en liten nedgang på 2,5 prosent til lærerstudiene. Begge grunnskoleutdanningene har hatt en økning på neste 15 prosent, mens lektorutdanningen har hatt nedgang på 6,5 prosent nasjonalt.
NTNU skiller seg imidlertid litt ut sammenlignet med de nasjonale tallene. Grunnskolelærerutdanningene ved NTNU har nemlig hatt en nedgang i antall førstevalgssøkere.
- Dette er ikke overraskende, siden NTNU som eneste lærested har valgt å ikke søke dispensasjon fra de nasjonale karakterkravene. NTNU besluttet å beholde karakterkravene fordi vi mener det er faglig godt begrunnet at dette øker sannsynligheten for at studentene lykkes, og dermed sikrer at vi utdanner godt kvalifiserte lærere, poengterer Reitan i pressemeldingen.