Ytring

Rektors tale til de nye studentene

Et studium åpner mange dører. Det at jeg står her som rektor i dag var ikke i mine tanker da jeg ble immatrikulert for over 40 år siden, sa rektor Tor Grande i sin tale til studentene.

Som rektor holdt Tor Grande en tale til de nye studentene ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Ærede statsråd, kjære kolleger og gjester – men først og fremst, kjære nye studenter.

Livet består av flere veivalg. Noen av dere har reist langt – andre kort. Noen har bodd i Norge hele livet – andre har nettopp kommet hit. Noen kommer rett fra videregående. Andre har vært i førstegangstjeneste eller gått på Folkehøyskole. Og noen av dere har kanskje jobbet noen år.

Uansett hvilken rute du har valgt for å komme hit, så feirer vi valget ditt om å ta høyere utdanning, og at du er en av nærmere 10 000 nye studenter som starter på studiene ved NTNU i dag. Som rektor er jeg både stolt og svært glad for at dere har valgt å studere hos oss. Jeg håper dere finner dere godt til rette, enten det er her i Trondheim, på Gjøvik eller i Ålesund.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

For over 40 år siden var jeg i samme situasjon som dere. Med kribling i magen, glad og veldig spent på hva framtida skulle bli. Jeg hadde takket ja til en studieplass i kjemi. Det viste seg å være et meget godt valg for meg. Stol på deg selv – du har gjort et godt studievalg.

Livet kommer ikke med en fasit. Vi vet aldri hva som venter oss rundt neste sving. Det å utforske vår egen nysgjerrighet og begi oss ut i det ukjente, er noe av det studietiden byr på. Du kommer til å oppdage at det er mange veier til mål. Eller at målet endrer seg underveis. Et studium åpner mange dører. Det at jeg står her som rektor i dag var ikke i mine tanker da jeg ble immatrikulert for over 40 år siden.

En god rettesnor er at du skal like det du holder på med, at det interesserer deg, at du lærer noe nytt. Studiene er til for å hente ut det beste i dere. Det innebærer også at dere kommer til å oppleve dager som er faglig utfordrende. Det er når dere overkommer motstand at dere også kjenner på mestring. Det er da du utvikler en kompetanse som kun er din egen.

De mest formative årene mine var som student. Jeg startet på doktorgradstudier da verden var i stor endring. Jernteppets fall var et viktig tidsskille. Da sleggene traff Berlin-muren i 1989 var det friheten og håpet som banket på.

Verden har forandret seg siden den gang. På mange områder til det bedre, men også til det verre. Krig preger dessverre igjen vår del av verden, det engasjerer mange som teltleiren her på campus viser. Generasjonen deres kommer til å stå overfor utfordringer som vil kreve klokskap og godt lederskap. Men håpet om en bedre fremtid er viktig for oss mennesker. Ikke bare i Norge eller i Europa, men for alle mennesker som tror på kunnskap for en bedre verden.

Hvis du tror at det er mulig å løse klimakrisen, at demokratiet kan styrkes, eller at kuren mot kreft er innen rekkevidde, da er NTNU universitetet for deg. Det ligger i ryggmargen vår å bidra med kunnskap for et bedre samfunn. Ikke fordi vi tror kunnskap kan gjøre en forskjell, men fordi vi vet at kunnskap kan gjøre en forskjell. Det har våre fagmiljø bevist gang på gang.

Kunnskap gir mennesker muligheter og innflytelse. Kunnskap har kraft til å endre historiens gang. Derfor er dannelsen i utdannelsen deres viktig. Ved NTNU verdsetter vi at du stiller spørsmål, utfordrer etablerte sannheter og at du tenker kritisk. Dere kommer hit til NTNU som hele mennesker med ulike erfaringer og bakgrunner. Mangfoldet er et av våre viktigste fortrinn.

Studietiden innebærer mer enn å sitte på lesesal. En viktig del handler om å møte andre mennesker gjennom studiet og studielivet. Studentfrivilligheten har vært en døråpner for mange. Jeg vil også oppfordre dere til å ta kontakt med medstudenter, allerede i dag. Å innlede en samtale i dag kan gjøre en forskjell og kanskje føre til et vennskap for livet. Vær en som inkluderer andre!

Det å være student gir en stor frihetsfølelse. Det er mye moro i studietiden, og slik skal det være. Men en ting som er sikkert er at eksamenstiden kommer like fort og uventet på alle i år som i fjor. Derfor er mitt klare råd: Jobb jevnt og trutt med studiene og unngå de store skippertakene.

Kjære alle sammen! Det å ta utdanning er en investering som alltid vil lønne seg. Den kompetansen dere får her er gull verdt i et arbeidsliv i rask endring. Det er også en investering som ingen kan ta fra dere.

Man vet aldri hva som ligger rundt neste sving. Ikke vær redd for det ukjente. Utfordre deg selv, si hei til folk du ikke kjenner, og la nysgjerrigheten lede dere i livet og i studiene.

God fadderuke!

Takk for meg!