Studiestart 2021
- Spent på hvordan denne fadderuken blir sammenlignet med den forrige
Mandag går Vilde Kjellbakken Knapp igang med sin andre bachelorgrad ved NTNU Gjøvik. - Det blir uvant, men moro, sier hun.
Totningen Vilde Kjellbakken Knapp og Iben trives godt i Gjøvik. Selv om Knapp søkte til både Stavanger og Oslo var det ingen tvil om at det var ved Mjøsas bredd hun helst ville studere.
Foto: Privat
- Jeg er litt spent på hvordan dette blir og hvor på hvor mye mer det er som er digitalt nå sammenlignet med for tre år siden, sier Vilde Kjellbakken Knapp.
Hun er en av dem som mandag møter opp ved NTNU Gjøvik til immatrikulering og fadderuke, men til forskjell fra endel andre har hun vært gjennom veiven tidligere. Bacheloren i paramedisin er nemlig den andre bachelorgraden totningen tar ved universitetet etter at hun i juni fullførte sykepleierutdanningen.
- Hvordan tror du det blir å være førsteårsstudent igjen?
- Det blir uvant, men moro. Studiet er mer rettet mot det jeg har lyst til å jobbe med, samtidig som det blir spennende å møte nye folk. Også er det en liten klasse, noe som blir bra med tanke på samarbeid og simuleringsøvelser.
Deltidsjobben inspirerte til ny bachelor
- Jeg er spent på om det blir like mye aktiviteter og slikt under fadderuken nå som sist jeg var med på det. Den bar preg av at vi var en liten gruppe som hang med hverandre hele tiden for å bli godt kjent, så jeg lurer jo litt på hvordan det blir nå. Samtidig regner jeg med det blir en god løsning på det.
- Kanskje greit at NTNU har vært gjennom dette en gang tidligere så dere slipper å være forsøkskaniner?
- Ja, de har fått prøvd en runde og funnet ut hva som kan forbedres og hva som fungerer. Det har vært et utfordrende halvannet år med mye digital undervisning, men nå har de regner jeg med at de har fått testet ut nok til å vite hva som fungerer og ikke.
Paramedisin er nytt som studium ved NTNU. Et raskt Google-søk forteller at det handler om akutt medisinsk arbeid utenfor sykehuset, for eksempel i ambulansetjenesten. Det var også gjennom deltidsjobben i ambulasetjenesten ved siden av studiene at Knapp ble overbevist om at hun måtte ta en bachelor nummer to.
- Jeg fikk være vikar i ambulansetjenesten mens jeg studerte, og etter at jeg begynte med det ble jeg hektet på det prehospitale arbeidet. Når det da ble startet en bachelor i paramedisin måtte jeg jo bare benytte anledningen.
Ettertraktede studieplass
Knapp er ikke den eneste som ville benytte den anledningen til å komme inn på det som har blitt et aldri så lite prestisjestudium med 16 førstevalgsøkere per studieplass, 889 personer på venteliste og en poenggrense på henholdsvis 57,9 ved ordinær kvote og 50,6 for førstegangsvitnemål. På sistnevnte grense er det ikke noe studium i Gjøvik som scorer høyere.
Knapp tror noe av grunnen til populariteten er økt fokus på ambulansearbeidere i media i form av blant annet dokumentarserien «113».
- Den serien har nok ført til at mange flere har blitt interessert i faget. Samtidig er NTNU både velkjent og kjent for gode helseutdanninger, noe som også hjelper på.
Dokumentarserier var forøvrig også forklaringen som ble brukt da tollerutdanningen plutselig stakk av med førsteplassen i konkurransen «flest søkere per studieplass». Om den taktikken også ville fungert for «Lektor i språkfag/tysk, 8.-13. trinn» og «Matematiske fag, årsstudium» som deler jumboplassen ved NTNU med 0,4 søkere per studieplass er kanskje noe mer usikkert.
For Knapp sin del var det flere årsaker til at Gjøvik var førstevalget selv om utdanningen også tilbys i Oslo, Stavanger og Tromsø.
- Jeg jobber jo ved ambulansehelsetjenesten her, og har akkurat kjøpt hus her, så selv om jeg hadde søkt både i Stavanger og Oslo var det i Gjøvik jeg ville være. Også er det jo litt trygt å begynne ved et universitet hvor en er sånn noenlunde kjent fra før av også.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.