NTNU Discovery

Fikk 300 000 for å gjøre idé til virkelighet

Tre studenter fikk 300 000 av NTNU for å gjøre idé til virkelighet. Målet er å lage et produkt som kan avlaste kroppen i bevegelse.

- Jeg har bygget eksoskjeletter på gutterommet siden jeg var 15, og jeg valgte utdannelsen min innenfor industriell design på bakgrunn av denne interessen, sier Benjamin James Granrud, til venstre. Her sammen med maskiningeniør Clemens Kerschner
Publisert

I produktdesignbygget på Gløshaugen jobber to studenter med en prototype av et eksoskjelett som skal avlaste kroppen i bevegelser. Prosjektet bærer navnet Kynetix. Eksoskjelettet skal være et hjelpemiddel til muskelsyke, eldre og pasienter som gjennomgår rehabiliteringstrening.

Nylig mottok prosjektet 300 000 fra NTNU Discovery for sin prototype av eksoskjelettet.

Fakta

NTNU Discovery

- Ordningen støtter ansatte og studenter ved NTNU og Helse Midt-Norge som er helt i startfasen med å utvikle et nytt produkt.

- Man kan søke om støtte til forprosjekt gjennom hele året, hvor studenter mottar inntil 75.000 kroner og ansatte inntil 200.000 kroner.

Har du kommet lengre i utviklingen, kan du søke om støtte til hovedprosjekt. Studenter kan motta inntil 300.000 kroner, ansatte inntil 1.000.000 kroner.

I år går søknadsfristen for hovedprosjektene til NTNU Discovery ut 30. september.

Hvert år deler NTNU ut penger til ansatte og studenter som er i startfasen av å utvikle et nytt produkt gjennom ordningen.

Avlastning i bevegelser 

- Skjelettet vil gi en avlastning på 20 kilo i tunge bevegelser som å reise seg opp av senga, og rundt åtte kilo ved lettere bevegelser som å gå, sier Benjamin James Granrud. 

Benjamin James Granrud viser frem den forrige prototypen de utviklet. Den de utvikler nå er en betydelig tynnere utgave.

Sammen med maskiningeniør Clemens Kerschner, og dataingeniør-student Mads Solem har de tre utviklet eksoskjelettet de har foran seg. 

- Personer med muskelsykdommer har ofte mange ulike hjelpemidler i dag for ute- og innebruk. Ofte må hjelpemiddelutstyr vedlikeholdes og repareres, men det orker man gjerne ikke i lengen. Derfor er et hjelpemiddel som Kynetix utvikler gunstig, for de kan benytte det i alt de gjør, sier Granrud. 

Drømmen er at de i fremtiden skal kunne starte et firma som jobber med utvikling av eksoskjelett. Deretter ønsker de å samarbeide med sykehus og forsikringsselskap om å leie utstyret ut til pasienter som trenger det. 

Slik ser det nye konseptet til Kynetix ut. De planlegger å ferdigstille det innen sommeren 2025.

For muskelsyke vil det være mest ideelt å eie eksoskjelettet, men per i dag har det rimeligste hjelpemiddelet en prislapp på rundt 300 000. 

- Utfordringen med å få ned prisen er at det koster mer å få skjelettet mindre og mer kompakt, men utviklingen har vært stort på feltet de siste 15 årene, så om rundt 10 år håper vi at teknologien gjør at eksoskjelettet kan gjemmes under klærne, sier Clemens Kerschner. 

Alt fra mekaniske bein til navigasjonsutstyr

Ifølge Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping, har 2024 vært et godt år både for oppfinnere og ordningen NTNU Discovery. 

- Vi ligger godt an til å få rekord i antallet nye prosjekter og i beløp, men det betinger at de som har en potensiell oppfinner i magen husker å søke. Løp og søk er budskapet mitt, sier hun. 

- Apparatet til NTNU Discovery tar gladelig imot søknader og gir også noen råd på veien som kan være nyttig hvis du fra før av ikke har utarbeidet et hovedprosjekt, sier prorektor for nyskaping, Toril Hernes.

Hun vil beskrive hovedprosjektene så langt i 2024 som både lovende og interessante. 

- De har vært i spennet fra mekaniske bein til navigasjonsutstyr, og det har vært ulike fakultet som har vært representert.

Siden 2011 har NTNU Discovery delt ut 125 millioner til 400 prosjekter og idéer. Omtrent halvparten av disse blir til bedrifter.

NTNU Discovery er i dag finansiert i fellesskap av NTNU, Helse Midt-Norge og Sparebank 1 SMN.

Følg UA på Facebook og Instagram.