Ytring

NTNUs mest populære teknologistudieprogram raseres

- Dekanene ved NV og IE raserer NTNUs mest populære studieprogram, skriver to professorer ved Institutt for fysikk i denne ytringen, hvor de oppfordrer NTNU-styret til å ta grep.

- Å styrke MTNANO med kvanteteknologi er positivt, men hvorfor det er nødvending å fjerne studieretningene innen bionanoteknologi og nanoteknologi for materialer, energi og miljø er uforståelig, skriver de to fysikkprofessorene.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Studieprogrammet i nanoteknologi (MTNANO) er et meget populært studium og det vanskeligste 5-årige teknologiske studieprogrammet å komme inn på ved NTNU. Hvert år starter 30-40 meget motiverte, engasjerte og fremragende studenter. De er en viktig ressurs for NTNU og for Norge, og ettertraktet på arbeidsmarkedet. Etter 3 år med emner innen nanoteknologi, matematikk, fysikk, programmering og andre emner, spesialiserer studentene seg innen nanoelektronikk, bionanoteknologi eller nanoteknologi for materialer, energi og miljø. 

En av styrkene i studieprogrammet og en årsak til at det er så populært, er bredden i emner som tilbys. Faglig bredde og tverrfaglighet er viktig for innovasjon, noe Norge trenger. NTNU framhever seg ofte som en pådriver for innovasjon og utvikling av ny avansert teknologi som medisinsk teknologi, nye materialer, batteri-teknologi, solceller med mere. Spesielt, er biomedisinsk innovasjon et strategisk mål for Norge, og siden vi ikke har et eget «biomedical engineering» studieløp, fyller MTNANO et viktig kompetansegap.

MTNANO tilbyr i dag studentene en faglig bredde som gjør dem i stand til å møte faglige utfordringer i framtiden. Dette ønsker nå dekanene ved fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk (IE) og fakultet for naturvitenskap (NV) å gjøre en slutt på. Det er foreslått at MTNANO skal bli et smalt studium innen hovedsakelig nanoelektronikk, og studieretningene innen bionanoteknologi og nanoteknologi for materialer, energi og miljø skal avsluttes. Begrunnelsen er økonomien i programmet og et strategisk ønske om styrking av kvanteteknologi og komponentteknologi: Les innlegg fra dekan ved NV

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Tverrfaglighet er en av grunnpilarene i NTNUs nanoteknologisatsing, der det blant annet er investert godt over 0.5 milliard kroner i infrastruktur og kompetansebygging ved NTNU Nanolab. Nå etter ca 20 års drift av Nanolab, kan vi se at disse investeringene gir resultater i form av innovasjon og forskning. Tverrfaglig utdanning er en nøkkelingrediens i nanoteknologi økosystemet ved NTNU. De mest avanserte brukerne av NTNU Nanolab er studenter fra MTNANO, og Nanolab mottar penger fra NFR for å kompensere for en del av de høye kostnadene ved renromsbasert utdanning.

Å styrke MTNANO med kvanteteknologi er positivt, men hvorfor det er nødvending å fjerne studieretningene innen bionanoteknologi og nanoteknologi for materialer, energi og miljø er uforståelig. Det er mulig å tilpasse nye emner og fremdeles opprettholde den viktige bredden i studieprogrammet. Når det gjelder argumentet om å styrke den økonomiske bærekraften, må dekanene vise til hvordan dette oppnås med de foreslåtte endringene. Dekanen ved NV foreslår at fagområdene som tas ut av MTNANO videreføres i andre studieprogram ved NV og IE. Hvordan vil dette påvirke de foreslåtte besparelsene? En effektiv måte å spare penger på er reduksjon i antall ansatte, redusere antall emner og utgifter til laboratoriearbeid. Hvilke tiltak skal iverksettes? En grundig økonomisk analyse må foreligge.

Ikke bare vil de to nevnte dekanene rasere MTNANO, men det skal skje i rekordfart. Endringen ble foreslått i slutten av september og i oktober ble en arbeidsgruppe nedsatt for å komme med forslag om et nytt innhold i studieprogrammet og nye emner og emnebeskrivelser innen 1. november. Alle som har jobbet med revisjon av studieprogram vet det dette ikke er mulig å gjennomføre på få uker. 

Begrunnelsen for at det skal skje så raskt er at det skal gå parallelt med revisjon av studieprogram ved NV og IE fakultet, men disse revisjonene har pågått i lang tid.

Forslaget fra IE og NV fakultets dekaner innebærer en meget omfattende endring av MTNANO, og slike omfattende endringer bør behandles av styret ved NTNU. For å unngå at styret ved NTNU skal involveres kaller dekanene det faglig justering. Men dette er mer omfattende enn en justering. Styret ved Institutt for fysikk har uttalt seg kritisk til prosessen. De utrykker sin bekymring for de foreslåtte endingene i MTNANO og den korte fristen for å gjennomføre endringene.

Vi oppfordrer styret ved NTNU til å følge opp denne saken. Det bør gis tid til en grundig diskusjon om revisjon av MTNANO, og hvorvidt de to sentrale studieretningene bionanoteknologi og nanoteknologi for materialer, energi og miljø skal fjernes fra tilbudet til nanoteknologistudenter.