Vil fjerne kjønnspoengene igjen
Etter at man gjeninførte kjønnspoeng på Indøk ved årets opptak mener dekan Monica Rolfsen at det er på tide å fjerne dem igjen.
Dekan på økonomifakultetet ved NTNU deler at de har trukket søknaden om kjønnspoeng på Indøk for 2024-opptaket.
Foto: Kristoffer Furberg
Når resultatet av årets opptak ble kjent i sommer ble det stor ståhei rundt prestisjestudiet Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU.
Studieprogrammet som nettopp hadde gjeninnført kjønnspoeng endte opp med sin høyeste opptaksgrense noensinne. Poenggrensene for å komme inn på Indøk var 68,4 poeng for det ordinære opptaket, og 63,0 poeng for førstegangsvitnemålet, og Indøk var det ett av de vanskeligste studiene ved NTNU å komme inn på.
De som søkte måtte ha seksere i så godt som alle fag for å slippe gjennom nåløyet. For mange var marginene små, og Lasse (21) var en av flere som kun var 0,1 poeng fra å komme inn.
Nå vil dekan Monica Rolfsen på økonomifakultetet ved NTNU trekke tilbake søknaden om kjønnspoeng for studieåret 2024-2025.
- På tide å fjerne poengene
Det var Adresseavisen som omtalte saken først. Til avisen sier Monica Rolfsen at de nå har nådd målet om bedre kjønnsbalanse, og at det nå er på tide å fjerne kjønnspoengene.
Bakgrunnen for avgjørelsen er at det ved studiestart var en kjønnsbalanse på 61 prosent kvinner. Dette er Monica Rolfsen fornøyd med.
- Når vi har over 60 prosent kvinner har vi kommet fram til at det ikke vil være riktig å opprettholde kjønnspoengene, sier Rolfsen til Universitetsavisa.
Dekanen forteller at de også vurderte å kun senke antall poeng til ett istedenfor to.
- Men selv da ser kvinneandelen ut til å kunne bli mellom 40 og 50 prosent. Det er for høyt for vi kan argumentere for å ha beholde kjønnspoengene, sier Rolfsen.
Rekordoppmøte på allmøte
Når opptaksresultatet var klart i juli var det 67 prosent kvinner som hadde takket ja til studieplass på Indøk. Dette sank til 61 prosent ved studiestart.
Rolfsen forklarer at de kort tid etter studiestart satte i gang en omfattende medvirkningsprosess for å avgjøre om man skulle fortsette med kjønnspoengene.
- Det har vært en grundig prosess de siste to ukene. Saken ble tatt opp i både studieprogramrådet og studieutvalget på instituttet, samt flere ulike fakultetsmøter. Vi holdt også et allmøte med rekordmange oppmøtte. Det er tydelig at dette er en sak som har engasjert.
Resultatet av diskusjonen beskriver Rolfsen som klar: Studieprogrammet burde heller ta i bruk andre metoder for å få opp kvinneandelen enn kjønnspoeng.
- Det var ikke en enkel vurdering, men når det er såpass mange kvinner om vi hadde tatt bort kjønnspoengene er vi nødt til å prøve å holde på kvinnene uten dem, sier hun.
Rolfsen forteller at de blant annet har bedt NTNU om likestillingsmidler for å sette i gang tiltak som skal øke kvinneandelen på studiet.
Ikke lenger et guttestudium
Hun tror også at studieprogrammet nå har nådd et punkt der det ikke lenger ses på som et «guttestudium».
- Gjennomsnittet vi har nå er på 37 prosent kvinner over alle fem årskull. Det tror vi at er et tegn på at man ikke lenger ser på det som et studium der kvinnene ikke hører hjemme.
Til tross for avgjørelsen er ikke dekanen sikker på at dette er siste gang Indøk kommer til å ha kjønnspoeng.
- Alt dette er selvfølgelig kvalifisert gjetning, og om det slår til slik vi vil vet vi ikke. Om det blir helt katastrofe så må vi kanskje søke om å innføre kjønnspoeng igjen.