Vil ikke gå ut med tall på sluttavtaler: - Spent stemning
Mot slutten av neste uke vil det bli offentlig hvor mange av de 19 søknadene om sluttavtale som innvilges. Først da kan man begynne å snakke om oppsigelser.
Trusselen om oppsigelser skaper utrygghet for de ansatte ved ILU. Noen av årsakene til den dårlige økonomien ved instituttet er at lærerutdanningen har hatt lavere søkertall i år enn tidligere. I tillegg er en del av årsaksforklaringen til økonomiproblemene at regjeringen ikke lenger prioriterer lærerspesialitetene.Foto: Elin Iversen
Onsdag var det møte i Lokalt samarbeidsutvalg (Losam) ved SU-fakultetet. De tillitsvalgte og ledelsen ved SU-diskuterte sluttavtaler og mulige oppsigelser.
Det har kommet inn 19 søknader om sluttavtaler. Det har tidligere vært antydet at ILU må ned med rundt 30 årsverk.
- Vi tillitsvalgte fikk på møtet informasjon om hvor mange av disse søknadene man hadde mottatt og hvor mange dekanen så for seg å innvilge. I neste Losam- møte vil vi se nærmere på hva dette tallet innebærer for den videre prosessen ved ILU, sier Thomas Ferstad, som er lokal tillitsvalgt for NTL ved SU-fakultetet.
Han sier det er en differanse mellom hvor mange som får tilbud om sluttavtaler, og hvor mange stillinger det er signalisert at Institutt for lærerutdanning må ned med.
- Mye tilsier at det er høyst reelt med oppsigelser, sier han.
Vil ikke gå ut med tall ennå
UA har spurt dekan Hestbek hvor mange av søknadene hun vil innvilge. I en mail via seniorrådgiver Kenneth T. Kjelsnes svarer hun at ledelsen ikke ønsker å gå ut med noe tall ennå.
- Vi vet ikke mer om endelig antall sluttavtaler før de er endelig signert. Det er først klart etter møtene med alle søkerne, i slutten av neste uke.
I en melding på intranettsiden Innsida skriver dekanen at alle som har søkt nå blir kontaktet. Også de som har fått avslag på sin søknad, på grunn av kritisk kompetanse, får tilbud om et møte.
«Når alle avtaler
er signert, går prosessen over i en ny fase med evaluering og utredning, også
knyttet til kapasitet. Da har vi det grunnlaget som trengs for å lage en
økonomisk prognose som kan si noe om gjenværende behov for nedbemanning, for å
nå de økonomiske målene», informerer fakultetet på Innsida.
Vil se hvor det er overtallighet
Dersom det går til oppsigelser, tror Ferstad ledelsen vil se på hvilke miljøer det er overtallighet i.
- Det er viktig med klare spilleregler i en slik prosess. Arbeidsgiver må se på kabalen etter at fordelingen av sluttavtaler er gjort. Ledelsen vil nok se på om det finnes miljøer med overtallighet, der ansatte har fått bortfall i arbeidsoppgaver, sier Ferstad.
Han tror altså ikke det vil bli gjennomført oppsigelser jevnt over hele fjøla, ut ifra ansiennitet.
- En slik metode vil kunne slå veldig skjevt ut, og kunne ramme miljøer som trenger alle sine ansatte.
Dersom det er bortfall i arbeidsoppgaver, har NTNU gyldig grunn til oppsigelse. Lærerutdanningen har hatt lavere søkertall i år enn tidligere. I tillegg er en del av årsaksforklaringen til økonomiproblemene at regjeringen ikke lenger prioriterer lærerspesialitetene, i tillegg til andre faktorer som også påvirker økonomien negativt.
- I den videre prosessen bør man kartlegge om det er overtallighet ved ILU, og dette må selvsagt sees i sammenheng med situasjonen etter at prosessen med inngåelse av sluttavtaler er ferdig, sier Ferstad.
Kravet om å ha nok førstekompetanse innen de enkelte fagfeltene må også tas hensyn til.
Spent stemning
- Hvordan er stemningen hos de ansatte?
- Det er en spent stemning, og mange kjenner på usikkerhet i forhold til hvordan framtida skal bli. Hittil har nok folk håpet på at situasjonen skal løse seg med sluttavtaler, sier Ferstad.
Han sier det er en alvorlig situasjon, og at det er viktig for de tillitsvalgte å ivareta de ansatte nå.
Prosessen har tatt lang tid
- Langsomheten i prosessen med både sluttavtaler og varselet om oppsigelser oppleves nok som utfordrende for de som føler seg utsatt, sier Lise Vikan Sandvik, professor ved Institutt for lærerutdanning (ILU) og ansattrepresentant i instituttstyret.
Sandvik sikter til tiden det har tatt fra ansatte fikk beskjed om at de kunne søke om sluttavtale 17.juni i år, frem til det avgjøres hvem som får innvilget sluttavtale.
Prosessen har blant annet tatt lang tid på grunn av streiken før sommerferien, etterfulgt av sommerferien.
- I disse dager kjenner nok ansatte på ILU på en utrygghet som man ikke kan sette seg inn i, bestående av mye frustrasjon og usikkerhet. Jobben er en stor del av identiteten for mange, og det kan oppleves som at livsgrunnlaget rives bort, sier Sandvik.
I usikre tider som dette mener hun at det er ekstra viktig at nærmeste leder ivaretar de ansatte på en god måte.
- Har dere fått beskjed om hvem som er i fare for å bli oppsagt?
- Det er tydelig kommunisert fra dekan at vi er for mange vitenskapelig ansatte innenfor enkelte fagområder, og at det derfor må kuttes der det gjelder. I tillegg er dekan opptatt av å opprettholde kritisk kompetanse. Det er nok flere som undres på hva dette i realiteten vil innebære nå når vi ganske snart møter runden med oppsigelser, sier hun.