Må alle snakke norsk? 

Internasjonalt ansatte som får jobb på norske universiteter, må lære seg norsk på et visst nivå innen tre år. Hva tenker internasjonalt ansatte ved NTNU om å lære seg norsk?

NTNU er et universitet med internasjonale ambisjoner og med ansatte og studenter fra alle deler av verden. Norsk er hovedspråket på NTNU, men både forskning og undervisning foregår ofte på engelsk. Mange er bekymret for at norsk fagspråk står i fare for å forvitre.

Internasjonalt ansatte som får jobb på norske universiteter, må lære seg norsk på et visst nivå innen tre år. I fjor høst kom det også krav om at utenlandske stipendiater og postdoktorer må ta minst 15 studiepoeng i norsk hvis de ikke allerede har norskkunnskaper. I tillegg kom det krav om at en større andel av undervisninga skal være på norsk. 

Kravene om norskkompetanse har fått både skryt og kritikk. Men hva tenker internasjonalt ansatte ved NTNU om å lære seg norsk? Hva er deres erfaringer med å undervise på et språk som ikke er morsmålet deres? Hvordan kan NTNU støtte sine ansatte for at de skal oppnå den norskkompetansen som trengs?

Program:

  • Velkommen ved Kjersti Faldet Listhaug, prodekan for utdanning ved Det humanistiske fakultet og leder av NTNUs språkpolitiske utvalg 
  • Experiences of Norwegian and English among international staff at NTNU: Presentasjon fra forskningsprosjekt ved Nicole Busby, førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur 
  • Norskopplæring ved NTNU og nye krav til norskkompetanse. Innlegg vedMonica Rolfsen, prorektor for samfunnsansvar og formidling ved NTNU.

Panelsamtale: Erfaringer med å undervise på norsk

  • Wei Wang, professor ved Institutt for psykologi 
  • Alex Klein-Paste, professor ved Institutt for bygg- og miljøteknikk 
  • Marisa Sabatino, professor ved Institutt for materialteknologi 
  • Ordstyrer: Kjersti Faldet Listhaug 

Følg UA på Facebook og Instagram.