Statsbudsjettet 2025

Populær ordning for internasjonalt akademisk samarbeid kuttes

Norpart har sikret faglig utveksling med land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Nå legges ordningen ned. 

Norske og palestinske deltagere i et pågående Norpart-finansiert utvekslingsprosjekt mellom NTNU og Palestine Polytechnic University. Fra venstre: professor og prosjektleder Kristian Hveem, masterstudentene Ikhlas Abu Hammad og Lana Sharabati, forskingsgruppeleder Yaqoub Ashhab, seniorrådgiver Marta Riise Moksnes, masterstudent Hasan Altarda og stipendiat Asmaa Bayyoudtamini.
Publisert

I forslaget til statsbudsjett for 2025 gikk regjeringen inn for å legge ned tilskuddsordningen Norpart. Siden 2016 har ordningen bidratt til at over 1500 utenlandske og norske masterstudenter og ph.d.-stipendiater har fått reise på utveksling mellom Norge og land i det globale sør.

Det skriver avisa Forskerforum

Søndag kveld kom SV og regjeringspartiene til enighet om statsbudsjettet for 2025. SV hadde i forkant uttalt til Forskerforum at de ikke kunne ta ansvar for å redde Norpart, og ordningen vil nå legges ned. 

Også for 2024 foreslo regjeringen å legge ned ordningen, men etter budsjettforliket med SV da ble den likevel videreført.

- Ordningen har stor betydning

Norpart har vært en støtteordning som retter seg mot samarbeidsland i Afrika, Latin-Amerika og Asia. De siste årene har det vært brukt mellom 50 og 90 millioner kroner årlig, fordelt på mindre prosjekt med varighet over flere år, skriver Forskerforum. 

Et av prosjektene som har fått støtte er samarbeidet mellom Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU og Palestine Polytechnic University i Hebron på Vestbredden.

Gjennom samarbeidet får palestinske studenter opplæring på master- og ph.d.-nivå innen genetisk epidemiologi og molekylær medisin i Trondheim. 

- Prosjektet vårt viser hvor stor betydning et slikt samarbeid kan ha. Det gir håp for studenter og forskere i en svært vanskelig situasjon, og bidrar til å gi tro på at det kan være mulig å etablere et sterkt forskningsmiljø på doktorgradsnivå på det palestinske universitetet, sier professor og prosjektleder Kristian Hveem til Forskerforum.

Han mener det er galt å legge ned ordningen. 

- Dette kan framstå som et lite bidrag, men det har stor betydning. Å gi studenter fra land i det globale sør mulighet til å ta en ph.d. kan ha alt å si for oppbygging av vitenskapelige miljøer i hjemlandet, sier Hveem til avisa. 

Følg UA på Facebook og Instagram.