isfit 2023

Familien på Byåsen fikk to «tenåringsdøtre» fra Ungarn og Chile

Det klikket med en gang mellom Isfit-deltagerne og vertsfamilien. Nå håper de at de kan komme tilbake.

Med eldste datter borte på folkehøgskole var det litt ekstra husrom hos Trude Basso og Torkil Røhr. Da tok de inn Isfit-deltagerne. Nadett Tóth (t.v) og Monica Pacheco.
Publisert Sist oppdatert

I en enebolig på Byåsen bor Trude Basso og Torkil Røhr med familien. Den siste uken har det også vært hjemmet til Monica Ramírez Pacheco fra Chile og ungarske Bernadett Tóth, hun går som regel bare under Nadett.

Selv om de ikke har kjent hverandre lenge, går samtalen løst og ledig rundt kjøkkenbordet. Faktisk ser de ikke så mye til hverandre i hverdagen, en skulle ikke tro at de knapt er hjemme på samme tidspunkt.

Fakta

Isfit

  • Isfit har utspring og tilknytning til Studentersamfunnet og arrangeres annenhvert år i Trondheim.
  • Ideen om en internasjonal studentfestival i Trondheim oppstod på Studentersamfundet i Trondheim 1988. Tanken var å samle studenter fra ulike deler av verden og skape en kombinasjon av en konferanse og en festival.
  • I 1990 ble Isfit arrangert for første gang.
  • Isfit drives av Stiftelsen Isfit, som består av representanter fra Studentersamfundet, NTNU, Studentsamskipnaden i Trondheim, Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune.

- Vi ser dem jo egentlig ikke så mye, vi drar på jobb mens de fortsatt sover og de kommer hjem igjen etter vi har lagt oss, forteller Trude Basso til latter fra alle fire.

- Det er ikke vår feil, det er Isfit som har opplegg hele tiden, utbryter Pacheco i en påtatt indignasjon.

De spøker med at de to Isfit-deltagerne er som tenåringsdøtre. Samtalen går raskt til hvorvidt det vil være mulig å bestille dem til neste Isfit. Det viser seg at det både går an, og at Pacheco og Tóth gjerne vil tilbake. Erfaringen har gitt mersmak for begge parter.

Den Internasjonale studentfestivalen i Trondheim nærmer seg slutten for denne gangen. Annethvert år sender festivalen basert på Studentersamfundet i Trondhjem bud på flere hundre deltakere fra hele verden.

Nadett Tóth studerer medisin. Til hennes store entusiasme er Trude Basso ortopedikirurg, som er akkurat det hun ønsker å bli.

Bestemte seg i siste liten

Basso og Røhr har tenkt på å være vert for deltagere før, da passet det bra at de så i avisa at Isfit sto uten husrom til hundrevis bare dager før festivalen. De sendte en epost dagen før deltagerne skulle begynne å komme.

- Vi visste ikke helt hvor mange som skulle komme, eller om noen kom i det hele tatt, forteller Røhr.

- Så fikk vi beskjed om at vi kunne komme klokka ni på kvelden, for da skulle det komme et tog. Jeg dro ned på stasjonen, og det var litt styr - en dame hadde ventet siden syv, så jeg sa at jeg bare ville få med meg noen hjem. Etter litt leting etter dem fikk vi disse to, forteller Basso lattermildt.

For de to Isfit-deltagerne Pacheco og Tóth var det dobbel flaks. De hadde allerede rukket å bli litt kjent, så ble de helt tilfeldigvis satt opp i samme bopel. Siden den gang har de vært uadskillelige.

For Monica Ramírez Pacheco er det første gang hun er med, mens Nadett Tóth har vært med en gang før. Det var i 2021 da festivalen var hovedsakelig digital. Hun fikk likevel tatt turen senere, da korona-restriksjonene ble noe myknet. Denne gang får hun et ordentlig fullverdig Isfit.

Havner i eget modus

For begge to var muligheten til å komme for å møte nye folk fra ulike kulturer for god til å la passere.

- Det er litt som du havner i et helt eget modus. Jeg er ikke en spesielt ekstrovert person, men likevel blir du veldig vant til at du møter nye folk hele tiden. Hei, hvem er du? Hvor kommer du fra? Hva studerer du? Det går helt på automatikk nå, forteller Nadett Tóth.

Det de også har til felles er at årets tema for festivalen, polarisering, føles veldig relevant for hjemlandet.

- Ja, det var mye jeg kunne skrive om det på søknaden min om å delta på festivalen. Jeg brukte timer foran den pc-en, sier chilenske Pacheco.

- Jeg også. Det er umulig å ikke være politisk i Ungarn nå. Du er enten veldig for regjeringa eller veldig imot, det finnes ingen mellomting. Det er noe som ligger under i nesten alle samtaler, selv om det tilsynelatende ikke er politisk, forteller Tóth.

Nadett Tóth og Monica Pacheco har blitt glad i lille sjarmerende Trondheim.

Brødskivesjokk

Det største sjokket med Norge har dog vært noe mer banalt.

- Dere spiser så utrolig mye brød, også spiser dere middag så tidlig, utbryter Monica Pacheco.

- Ja, jeg tror jeg har spist nok brød for et helt liv, legger Nadett Tóth til.

Selv om Isfits brødskiver til lunsj ikke helt har falt i smak, er det kjærkomment å ha brødskiver med peanøttsmør på kjøkkenet når man kommer hjem sent på natt. Noe de ofte gjør når festivalkjøret går i ett sett.

Apropos det, plutselig er de sent ute til et dragshow i Studentersamfundets Storsal. Det ryktes at de som har kommet sent under Isfit har måtte synge nasjonalsangen sin til alle. Uansett unngås det heldigvis. Som den generøse tenåringsmoren hun er, tilbyr Trude Basso å kjøre. Dragshowet nås med en relativt grei margin.

Med dragartisten Pangina Heals er det høye hæler i taket-stemning.

Av alle arrangementene under Isfit er dette et ventet høydepunkt.

- Jeg har aldri vært på dragshow, men jeg tror dette blir noe av det beste, sier Nadett Tóth.

Av andre høydepunkt trekkes skidagen fram. Monica Pacheco fikk prøvd seg med ski på beina for første gang.

- Det er mye fjell i Chile så det er ikke så uvanlig å gå på ski der. Jeg kjenner en del som pleier, men jeg har aldri prøvd meg. Da måtte jeg komme til Norge først, forteller hun.

Storsalen fylles med både norske og internasjonale studenter for anledningen.

Henter inspirasjon fra festivalen

Dragshowet lever forøvrig opp til forventningene. For de uinvidde, eller såkalte jomfruer, som det heter på fagspråket: Et dragshow er ofte en salig kombinasjon av dans, stand-up, lipsyncing, burlesk, til og med en sofaprat med spørsmål og svar. Showets stjerne, Pangina Heals, er kjent fra tv-programmet Drag Race og hun har med seg Ayama Star, som er del av det norske dragmiljøet.

De høster stor entusiasme fra internasjonale deltagere, så vel som Trondheimsstudenter. Det hele er litt som Isfit selv, fargerikt og entusiastisk, optimistisk og livlig. Samt møtet mellom artistens flamboyante iver og norsk fåmælthet når publikum skal involveres.

For Monica Ramírez Pacheco og Nadett Tóth blir det en av de store opplevelsene som vil stå igjen fra festivalen.

- Det føles så utrolig myndiggjørende. Spesielt for meg som en skeiv person, det er godt å være et sted man kan føle seg fri og komfortabel, sier Tóth.

Når festivalen går mot slutten er det gode minner og et ønske om å gjøre mer de sitter igjen med.

Isfit-deltagerne blir godt kjent med mange nye folk.

- Jeg synes det har vært så utrolig inspirerende. Jeg kommer fra et sted hvor jeg ser så mange problemer og jeg blir inspirert av at det er så mange andre som også ser lignende problemer i sine egne land, og prøver å gjøre noe med det. Så får vi også kontakter rundt om kring i verden vi kan støtte oss på. Det handler om menneskene, forteller Pacheco.

Festivalen sier takk for seg på søndag 19. februar, men dette blir neppe deres siste tur til Trondheim.