Vi ble med da tre irske utvekslingsstudenter fikk overrakt nøkkelen til kollektivet. Dessverre sto ikke rommet helt til forventningene.
Danielle Ryan, Catherine Murphy og Katie Lavelle har akkurat kommet til Norge fra Irland og skal studere barnehagelærer ved DMM i Trondheim i 4 måneder.Foto: Kamilla Østerberg
På Moholt ligger resepsjonen til Sit Bolig Trondheim og i disse dager tar de imot mange studenter hver eneste dag. Studenter som har sikret seg studieplass og studentbolig må hente nøkler og innlosjere seg før immatrikuleringen 12. august.
Blant disse finner vi Danielle Ryan, Catherine Murphy og Katie Lavelle. De har akkurat kommet til Norge fra Irland og skal studere barnehagelærer i 4 måneder gjennom Erasmusprogrammet.
- Barnehagesystemet i Norge og Irland er svært ulikt. Derfor er vi veldig nysgjerrige på å lære mer om barnehagehverdagen i Norge, og vi har lyst til å se hvilke perspektiver vi kan ta med oss hjem, sier Ryan spent.
Jentene har spesielt bitt seg merke i at norske barnehagebarn er ute i allslags vær, noe som ikke er like vanlig i Irland.
Stod ikke helt til forventningene
De tre utvekslingsstudentene henter nøklene sine i en nokså nyoppusset og flott resepsjon på Moholt og skal finne rommene sine i tre forskjellige kollektiv på Moholt studentby.
- Vi er veldig spente, sier de samstemt.
Men spenningen ble fort til skuffelse etter å ha sett det første kollektivet.
- Hva er den lukta?
I det samme vi trer inn i kollektive møter vi på støv, skitt og et illeluktende kjøleskap. Nei, det stod rett og slett ikke helt til forventningene, synes jentene.
Som de fleste kollektivbeboere har erfart, så varierer hygienestandarden fra kollektiv til kollektiv, og i akkurat dette kollektivet tar de trolig litt for lett på vaskinga og støvsuginga.
Heldigvis var rommet hun skulle bo på vasket og ryddet. Og heldigvis så bedre ut i de to andre kollektivene. Her var det både rent og pent og bedre plass. Men trøsten var liten for Katie, som måtte ta til takke med sin stinkende hybel.
Kommer en del klager
Tina Landfastøien er leder for boligutleie i Sit Trondheim. Hun sier at det alltids kan komme noen klager, og da rykker de ut med én gang.
- Det kan være utfordrende å få studentene til å forstå at selv om de drar på ferie, så kommer det inn nye studenter som vi ønsker at skal få en god velkomst.
Tall fra Samskipnaden viser at 17.389 studenter står i boligkø. Det er flest studenter som venter på bolig i Oslo, men også i Trondheim er det trykk.
Det er mer eller mindre fullbooket i alle NTNUs studiebyer, men det skjer endringer hele tiden. Akkurat hvor mange som står uten bolig er det liten oversikt over.
- Vi fikk et nytt system i 2022 som gjorde at vi ikke lenger har den tradisjonelle «boligkøa». Nå er det slik at man booker seg en bolig selv, og dersom det er fullt så er det fullt. Den beste prognosen vi har er hvor mange som har klikket at de ønsker å motta varsel dersom noe blir ledig. Akkurat nå er det 1055 stk som står på liste for å motta varsel.
Ikke nok boliger
Det nye systemet har lettet en del av arbeidet, spesielt det store trykket på telefonen som vanligvis preger ukene før studiestart.
- Før fikk vi ekstremt mange henvendelser om hvor studentene ligger på ventelisten, men nå er nok antall henvendelser halvert, for nå finnes det ikke noe kø. Nå ser man selv hva som er ledig til enhver tid, fortsetter hun.
Landfastøien er likevel tydelig på at det er langt fra nok studentboliger.
- Vi har et mål om 20
prosents dekning. Vi har behov for flere av alle boligtypene. Vi har flere
prosjekter på gang nå, men det er ikke nok til nå 20 prosents dekning.
Studentmassen øker, og nødvendigheten for bolig vokser dermed i samme takt.
Klar for semesterstart
De irske jentene har fått nyte solfine Trondheim i et par dager. Nå har de kommet seg på plass og over noe av det første kultursjokket.
- Vi er i en tilvenningsfase. Det er mye nytt, men det går veldig bra. Trondheim er en vakker by og på onsdag skal vi i gang med oppstartsforelesninger, så vi ser frem til å starte med semesteret og bli kjent med litt folk, ler jentene.