- I dag har jeg vært skiinstruktør, det har vært en morsom opplevelse. Enkelte har aldri sett snø før, og mange har aldri testet ut ski. Jeg har hjulpet folk med å få skiskoen inn i skibindingen, for det er nemlig ikke så lett når man aldri har gått på ski før, sier Isfit-president Åse Håtveit.
Rundt 300 utenlandske studenter og 20-30 frivillige har deltatt på «Snow day», som er et arrangement under Isfit som i disse dager arrangeres i Trondheim.
Fakta
Isfit
Isfit har utspring og tilknytning til Studentersamfunnet og arrangeres annenhvert år i Trondheim.
Ideen om en internasjonal studentfestival i Trondheim oppstod på Studentersamfundet i Trondheim 1988. Tanken var å samle studenter fra ulike deler av verden og skape en kombinasjon av en konferanse og en festival.
I 1990 ble Isfit arrangert for første gang.
Isfit drives av Stiftelsen Isfit, som består av representanter fra Studentersamfundet, NTNU, Studentsamskipnaden i Trondheim, Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune.
- Vi har testet ut langrenn, akt og spist Kvikklunsj. Stemningen er god og mange har tatt med seg flagg fra hjemlandet som de har plassert i snøen, sier Håtveit.
Verdens største internasjonale studentfestival
Isfit er verdens største internasjonale studentfestival. I år deltar 400 utenlandske deltagere fra 100 ulike land på festivalen som går over elleve dager. «Polarization» er temaet for årets festival. Målet med temaet er at studenter fra verden over skal reflektere over deres bidrag til polarisering og konsekvensene av det.
Det er fire år siden Isfit ble arrangert fysisk. Dette skyldes pandemien. Festivalen arrangeres annen hvert år, og ble for første gang arrangert i 1990. Da åpnet daværende statsminster Gro Harlem Brundtland festivalen.
- Det er svært populært å delta på Isfit. Vi hadde over 3000 søkere og skulle velge ut 300 deltagere blant disse. 100 var allerede valgt ut fra før i egen kvote, forteller Håtveit.
Deltagere på tvers av kulturer og konflikter
Ifølge Isfit-presidenten fører festivalen til at mennesker på tvers av kulturer kan møtes på en trygg arena.
- Vi har for eksempel to deltagere som kommer fra to sider av en konflikt. En israeler og en palestiner, som har møttes her og blitt venner. Det ville vært utenkelig å møte noen fra den andre siden av konflikten andre steder enn her, sier Håtveit.
Fikk sengeplasser
De internasjonale deltagerne bor hos norske familier under festivalen. En seng og frokost er alt vertene trenger å bidra med. Likevel har det vært vanskelig å få tak i nok verter i forkant av festivalen. To dager før festivalen manglet de 150 senger. Takket være god dugnadsånd ordnet dette seg, og alle deltagerne fikk en seng og et sted å bo.
Årets Isfit-program har vært variert. Studentenes fredspris ble utdelt søndag kveld. Prisen gikk til Studentmagasinet DOXA Magazine fra Moskva. Videre på programmet de kommende dagene arrangeres det dragshow i Storsalen på Samfundet, bandet Pom Poko gjester også Samfundet. Festivalen avsluttes med en feiring av skeiv ravekultur.