- Ramadan er den niende måneden av den islamske kalenderen, som er en kalender basert på månen heller enn sola. Det er også den helligste måneden i islam og måneden der vi faster, forteller Mohammed Ettayebi.
Ettayebi er stipendiat ved Institutt for elektroniske systemer ved NTNU og er i tillegg president av Muslim Student Association Trondheim (MSAT).
Sammen med Det muslimske samfunn i Trondheim (MSiT) arrangerte de lørdag kveld iftar for flere hundre NTNU-ere, deres familier og andre muslimer i Trondheim på Blussuvoll skole. Iftar er det måltidet muslimer spiser etter solnedgang for å avslutte den daglige fasten.
- Kristendommen og jødedommen har også faste, men det er litt ulikt hvordan man ser på det, for oss betyr det å avstå fra mat, drikke og seksuell omgang med ens ektefelle fra soloppgang til solnedgang. Dette gjør vi hver dag i ramadan, i 30 dager, forteller Ettayebi.
Vil vise fram hva ramadan handler om
Han sier det handler om å komme nærmere Gud.
- Vi tror på at man består både av materiell kropp og sjel. Når man får avstand fra det materielle får man en større nærhet til det spirituelle. I tillegg handler det også om at man ber mer og gir mer til veldedighet. Det betyr også at man deler mat med andre og inviterer andre og tar kontakt med mennesker. Det er derfor vi også arrangerer dette og inviterer mange ikke-muslimer, sier Ettayebi.
Han sier det i hovedsak er muslimer som kommer men at de også gjerne vil dele hva ramadan er med de som ikke vanligvis deltar på det.
- Målet er at de skal se og oppleve hva ramadan er og “the spirit of ramadan” som man kaller det. Det kan noen ganger komme noen misforståelser, spesielt rundt det å faste, at vi ikke jobber, at vi er slitne hele tiden. Vi vil vise fram de positive sidene med det å faste, sier Ettayebi.
Han sier han ikke har opplvevd noen problem med å være muslim ved NTNU.
- Det er helt uproblematisk det, jeg tror det er ganske likt å være ikke-muslim. Alt er godt tilrettelagt og greit, forteller han.
Han håper det blir en minneverdig opplevelse for dem som ikke har opplevd det før.
- Kanskje gir det en erfaring de kan ha resten av livet, forteller han.
Bønn og Kahoot om hverandre
Kveldens opplegg er variert og bærer preg av både islam og NTNU. Etter å ha resitert fra koranen, går programmet over i kviss-spillet Kahoot som har røtter i NTNU. Det er hard konkurranse i toppen blant de nesten 150 deltakerne i spillet. Spørsmålene tar utgangspunkt i både kunnskap om islam og generell kunnskap.
Det er spesielt stort engasjement blant en gruppe indonesiske akademikere som sitter lengst fremme og gjør det godt på kvissen. Det høstes flere av sjokoladeplatene som deles ut som premie.
Det er også noen velvalgte ord fra blant annet varaordføreren, Mona Berger.
- Jeg er stolt av at Trondheim, som er min by, på alle måter har sterke og ledende muslimske organisasjoner som inkluderer og legger til rette for at trondhjemske muslimer kan utføre sin tro og ta vare på sine tradisjoner. Dere bidrar til å gjøre Trondheim sterkere og mer mangfoldig. Rett og slett den byen jeg vil bo i, sa Berger.
Etter sola har gått ned er det endelig tid for å bryte fasten. Ulike land har ulike matretter som inngår i iftar, her er det i stor grad tradisjonell pakistansk eller indisk mat. Biryani, samosas og chat i store mengder bringes ut. Alt er lagd av medlemmer av det muslimske fellesskapet. Det er ingen som trenger å gå sultne når fasten først er brutt, for her er det nok av mat til alle.
Etter mat er det tid for solnedgangsbønnen, Salat Maghrib. I gymsalen på Blussuvoll skole legges bønnemattene ut av de som har det.
Tilbyr et fellesskap for studenter
Dette er bare ett av de mange arrangementene som MSAT organiserer. De tilbyr en rekke ulike kurs og møter, faglig og sosiale, samtidig som de tilbyr et fellesskap for de som ønsker det.
- Vi er her for å hjelpe studenter, primært utvekslingsstudenter sånn at de kan ha en så god tilværelse som mulig her i Trondheim. Samtidig som at vi vil integrere dem å sørge for at det blir så lite misforståelser og kulturelle kræsj som mulig, forklarer Ettayebi.
Han sier de har rundt 60 medlemmer fra ti ulike land for øyeblikket.
- Mest representert er nok Pakistan, India, Bangladesh, Indonesia, men i tillegg til de fra andre land har vi også norske medlemmer, gjerne som er fra minoritetsbakgrunn, sånn som meg.
Ettayebi forteller at han selv er født og oppvokst i Norge, mens foreldrene hans kom fra Marokko. Ellers kommer medlemmene også fra alle mulige faglige bakgrunner.
- Ja, så lenge du tilhører NTNU er du velkommen. Det er mest studenter, men det er også en del phd-er og noen professorer. Så har vi også medlemskap for familiene deres, ettersom noen kommer hit med kone og barn.
Han forteller at de inviterte både politisjef og ordføreren til iftar-middagen, de kunne ikke komme. Men varaordfører Mona Berger var der. De hadde også invitert rektor Anne Borg og samtlige dekaner ved NTNU. Av ledelsen ved universitetet var det kun en som kunne møte opp.
- Det er jo påske så den vanligste responsen vi fikk var at de var bortreist.
- Viktig å vise at NTNU er inkluderende og åpent
Dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap har møtt opp for å overvære åpningen av fasten.
- Det er første gang jeg er med på en markering som det her, forteller Bolland.
Han sier han både var interessert i å oppleve seremonien selv og håper det kan ha en verdi at en leder ved NTNU deltar.
- Det er litt nysgjerrighet, og så er det første gang jeg har blitt invitert. Det er viktig å vise at NTNU er inkluderende og åpen for alle nasjonaliteter og religioner. Og så handler det om å vise respekt for muslimer i Trondheim.
Ismail Cuneyt Guzey er leder i Det muslimske samfunn i Trondheim (MSiT) og professor i psykatri ved NTNU. Han setter pris på at både Bolland, varaordfører Mona Berger og andre ikke-muslimer kommer for å delta.
- Det er rett før påske så jeg tenkte det kanskje var litt på kanten siden folk tar ferie, men det er godt å se at det er flere som har møtt opp likevel, sier han lattermildt.
Han ønsker at man opplever ånden ved ramadan.
- Det er veldig morsomt å vært samlet. MSiT har mer enn 80 språk og nasjonaliteter, det er en skikkelig blandet gjeng. Vi har tradisjon om å samles på denne måten en gang i løpet av ramadan, men nå har det jo vært noen år der det har vært vanskelig.
Han sier det er godt å være tilbake etter to år med korona.
- Jeg merker det er litt flere enn det pleier å være, jeg tror det er mange som har savnet det.