Karolinska Institutet sletter spor etter omstridte forskere
Rektor Ole Petter Ottersen har besluttet å fjerne navnespor etter far og sønn Retzius, som forsket på kort- og langskaller.
Professor Gustav Retzius bidro sammen med faren til å gjøre KI internasjonalt kjent. Han var også kjent som skallemåler, her med verktøyet i rede hånd. Nå vil ikke Karolinska lenger være assosiert med ham.Foto: Wikimedia Commons
Som Universitetsavisa tidligere har meldt, foreslo en rådgivningsgruppe nedsatt av rektor Ole Petter Ottersen at alle spor etter raseforskerne Anders og Gustaf Retzius blir fjernet fra campus. Gruppen, som ledes av etikkprofessoren Gert Helgesson, ble etablert etter at studentforeningen Studenter för rättvis vård och akademi (Sträva) i sommer framførte et krav om at så skjedde. Bakgrunnen for studentforeningens krav var drapet på George Floyd i fjor. Brødrene Retzius er kjent som Sveriges ledende «skallemålere» og er koplet til rasistisk forskning. Strävas initiativ har bakgrunn i kampen mot det som benevnes som strukturell rasisme i blant annet akademia.
Nå har Ottersen, tidligere rektor ved UiO, besluttet å ta forslaget til følge. Dermed blir navneskilter med det famøse navnet fjernet, som «Retziuslaboratoriet» og «Retzius väg».
Nordboere som langskaller
Far og sønn Retzius arbeidet og forsket ved KI på 1800-tallet De var kjent som skallemålere som rangerte folkeslag etter «lang- og kortskaller». Nordboerne ble benevnt som siviliserte langskaller mens sydlendinger var mer primitive kortskaller.
- Det er klart at det finns en kopling mellom det arbeidet som Retzius gjorde og det som utviklet seg til å bli et av de kanskje mørkeste kapitlene i vitenskapens historie – rasebiologi og rasehygiene, sa Ottersen til Dagens Nyheter i juli i år.
Samtidig blir «von Eulers väg» endret til Ulf von Eulers vei, etter en framstående fysiolog. Slik vil man distansere seg fra Ulfs far Hans, som var en hengiven nazist.
Komiteens forslag har møtt til dels heftig motstand fra blant annet en annen, eldre studentforening, samt Kulturrådet ved KI. Kritikerne oppfatter at de foreslåtte tiltakene vil medføre et mer historieløst KI.
De gjorde KI internasjonalt aktet
Far og sønn Retzius er oppfattet til å være sentrale i bestrebelsene i å gjøre Karolinska Institutet til et internasjonalt framstående universitet. Professor emeritus i nevrofysiologi Sten Grillner sier til DN at han trorP verken Anders eller Gustav Retzius var noe mer rasistisk innstilt enn hva som var vanlig i Europa i deres samtid.
Forslaget er likevel nå altså tatt til følge, melder DN. Men utvalgets opprinnelige forslag, om å fjerne alle personnavn fra campus, ville Ottersen ikke gå med på.
I et intervju i Universitetsavisa i 2016 gikk selvsamme rektor Ottersen, da ved UiO, ut med en kraftig advarsel til dem som ville innføre «amerikanske tilstander» ved europeiske universiteter, i kategoriene «trigger Warnings», «safe spaces» og «microaggressions».
- Jeg må jo si at når jeg er i USA så stusser jeg veldig over hvilke perspektiver denne debatten utløser. «Trigger warnings» dreier seg om velmente forsøk på å holde studentene borte fra alt som er vondt og vanskelig – alt slikt som studentene jo vil bli konfrontert med når de kommer ut i yrkeslivet, sa Ottersen til UA den gangen.