Kinesiske studenter i Norge må signere omstridt kontrakt
Kinesiske forskere og studenter har de siste årene kommet til norske universiteter via et program som krever lojalitet til kinesiske myndigheter.
Illustrasjonsfoto: Norges og Kinas flagg veier side om side på Norges dag i verdensutstillingen i Shanghai i 2010.
Foto: Tore Oksholen
Ifølge Khrono er det snakk om programmet Chinese Scholarship Council (CSC), som drives av det kinesiske regimet, og blant annet gir stipender for opphold ved universiteter i andre land. I perioden 2018–2019 var det 59 forskere på kortere eller lengre opphold ved NTNU.
Universitetet i Bergen (UiB) opplyser at de har hatt elleve ph.d.-stipendiater med finansiering fra CSC. Seks av disse har fullført, mens fem fremdeles er i ph.d.-løpet. I tillegg kom det fem kinesiske studenter til UiB med opptak våren 2020, med stipend fra Chinese Scholarship Council.
I kontrakten står det blant annet at de ikke skal delta i «aktiviteter» som «skader nasjonale interesser».
Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen sier til nettstedet at det raskt kan bli aktuelt å stanse videre utveksling gjennom avtalen. Hun sier innholdet i kontraktene som er blitt avdekket, ikke er forenlig med akademisk frihet.
Frps medlem i utdanningskomiteen på Stortinget, Himanshu Gulati, sier norske kunnskaps- og teknologimiljøer er attraktive for utenlandsk etterretning.
Nå vil partiet fremme forslag i Stortinget om å avslutte forskningssamarbeid med land som Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med og som sikkerhetstjenestene mener at kan utgjøre en særlig etterretningstrussel mot Norge.