Ingen stor bekymring for tilreisende studenter, men anbefaler å begrense sosialt
Økende smittetrend blant unge viser at studentene ikke lenger er like beskyttet som før. Men få blir alvorlig syke, beroliger kommuneoverlege Tove Røsstad.
Kommuneoverlege Tove Røsstad sier omikronvariantens inntog betyr at studentene ikke lenger er like beskyttet som tidligere.
Foto: John Arne Tømmervold/Trondheim kommune
I den siste tiden har det vært en økning i smitten i Trondheim. Etter romjula har man sett at økningen spesielt går på aldersgruppen studentene befinner seg i. På tirsdag satte Trondheim ny smitterekord på 254 smittede, der den største gruppen var i 20-årene med 80 smittede.
Den samme tendensen kunne man også se dagen etter. I følge tallene Trondheim kommune kom med i dag tidlig var det noe nedgang til 206, der 67 var i 20-årene. Snart er det oppstart i undervisningen og selv om det legges opp til digital undervisning fram til 24. januar, reiser flere studenter tilbake til byen fra juleferie. Dette er likevel ikke noen stor bekymring for kommuneoverlege Tove Røsstad.
- Vi er ikke i utgangspunktet veldig bekymret. En del kommer nok til å ha smitte med seg, spesielt siden man ser det er ganske mange unge som blir smittet. Det er ganske få unge som opplever alvorlige symptomer nå, men vi prøver fortsatt å begrense så det er så få som mulig som blir syke samtidig. Om det er noen som har symptomer så oppfordrer jeg til å ta en test, spesielt når studentene skal tilbake i kollektiv, sier hun.
Det kan fortsatt være lurt om studentene tenker over adferd når de ankommer byen.
- De første ukene vil det være lurt å begrense sosial aktivitet mens vi får luket ut de som har med smitte. Det vil jo naturlig være mindre fysisk kontakt i starten ettersom det er planlagt digital undervisning, sier Røsstad.
Ingen bråhast med tredje dose
Det er første gang på en stund at man ser smitteøkning i noen vesentlig grad blant de i 20-årene. Før jul var det i stor grad blant skolebarn og foreldre man så smitteøkning. Da UA snakket med Røsstad i november 2021 kunne det forklares i et visst omfang med at de var relativt nylig vaksinerte. Den beskyttelsen er ikke like sterk lenger.
- Det kan i stor grad forklares med at vi har fått en ny variant, vaksinen gir mindre motstandskraft mot smitte med omikronvarianten. Så begynner det også å gå en stund siden en del fikk sin andre dose, forklarer Røsstad.
Hun presiserer at to doser med vaksinen fortsatt gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom og innleggelse, og at studentene sånn sett ikke burde være veldig bekymret for egen helse.
- Rent medisinsk sett er det ingen bråhast med å vaksinere med en tredje dose dersom det ikke er noe underliggende sykdom. Unge, friske studenter blir som regel ikke veldig syke, sier hun.
Møter med NTNU om vaksinering og utveksling
Det har vært møter mellom Trondheim kommune og NTNU om det skal være noe eget opplegg for vaksinasjon av studenter. Slik det ligger an nå, blir studentene en del av det vanlige vaksineregimet til Trondheim kommune.
- Om det har gått 20 uker og man er over 18 er det mulig å få en tredje dose. Men det er kun de som i utgangspunktet er vaksinert i Trondheim som har sin vaksinasjonsstatus lagret hos oss. Så om det ikke er tilfellet må man eventuelt ringe koronatelefonen.
Tidligere i dag kunne Trondheim kommune melde om høyt trykk på koronatelefonen. Men Røsstad understreker igjen at det for de fleste unge ikke vil være hastverk med å få en tredje dose.
Koronasertifikat og 3. dose
Imidlertid kan det for noen bli nødvendig om man planlegger reisevirksomhet. EU besluttet før jul å innføre endringer i gyldigheten i koronasertifikater. Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.
Det vil likevel ikke gjelde veldig mange.
- En del har fått tilbud om tredje dose allerede. Spesielt blant de som kommer fra Oslo og Viken vil det nok være en del som allerede har fått ettersom Oslo-området tidligere ble prioritert med vaksiner, sier Røsstad.
I møter mellom Trondheim kommune og NTNU har også utvekslingstudenter vært et tema.
- Vi er spesielt obs på utvekslingsstudenter. Men det er heller ikke noe vi er veldig bekymret for ettersom vi har klare retningslinjer der. Det viktigste har vært å sikre på at rutinene er på plass så de blir testet ved ved ankomst og at det er klart hvilke studenter som skal i karantene, sier hun.