Mandag kveld kom nyheten om at en student nå bekreftet smittet med covid-19 har vært rundt på NTNU Gløshaugen. Når mange studenter og ansatte nå blir bedt om å teste seg, er ikke de studentene vi møtte på campus redde for å være der. Selv om det ikke føles uproblematisk.
- Det skaper en viss frykt for å havne i karantene mens man beveger seg rundt på campus. Men om man passer på holde seg på et sted og for det meste kjenner til de som oppholder seg i det området hjelper jo det på, forteller Anne Høgdahl Skjærseth, student på Ingeniørvitenskap og IKT.
Energi og miljø-student Thale Simonsen opplever litt av det samme.
- Det er jo litt mer risiko å enn å sitte hjemme. Men smittevernet er for det meste godt på skolen og man sitter for det meste med de samme folkene. Da føles det ganske trygt.
Det hun er mer stresset for akkurat nå er at det skal komme ytterlige nedstengninger.
- Jeg er stressa for at det skal komme en ny nedstengning. Sist runde var det veldig kjipt og jeg opplevde at arbeidet gikk mye dårligere når jeg ikke kunne være her, sier hun.
Går utover psyken også
Det er hun ikke alene om. Synne Edgard, som studerer ved IV-fakultetet, opplever også at det føles som en veldig reell risiko til tross for at myndigheter tidligere har sagt at de ønsker å heve terskelen for videre nedstengninger.
- Ja, jeg er veldig redd for det. Når det stenger ned går det ikke bare utover skolen, men psyken også, sier hun.
Det istemmer også kybernetikkstudenten Veronica Kenworthy. Hun forteller at hun selv ikke har noe sted å sitte hjemme. Derfor er det heller ikke et godt alternativ for henne å skulle holde seg hjemme.
- Om jeg ikke hadde dratt på campus nå så hadde det bare vært å sette seg selv i karantene. Det jeg er mest redd for, er at et utbrudd her vil utløse nye runder med nedstenginger.
Fort gjort å glemme å sjekke inn
I meldinga fra rektor om smitte på campus ble det også sagt at det er en noe lav bruk av Check-in på campus som hindrer evnen til å spore smitte. Tidligere har Universitetsavisa skrevet om at det er vanskelig å finne ut hvor mange som ikke bruker den og et påbud har vært vurdert.
- Man burde ta seg to minutter til å ta det i bruk, forteller Andreas Faanes, som studerer kybernetikk og robotikk.
Han forteller at han selv har benyttet seg av systemet når han har vært på lesesal, men flere av studentene sier det kan være fort gjort å glemme noen ganger. Det er gjerne lettere å huske når man er på forelesning, for eksempel.
Systemet ikke bra nok
- Når man sitter med de samme folkene på det samme stedet er det fort gjort å glemme å sjekke seg inn hver dag. På ting som mattelab hvor man må gjøre det er folk flinke, forteller Thale Simonsen.
Simonsen mener systemet nå ikke er bra nok, ettersom det er så mange som ikke bruker det. Synne Edgard opplever at studentene har blitt bedre til og bruke systemet og at systemet også har blitt bedre.
- De har blitt flinkere til å sette opp QR-koder rundt på campus. I starten av semesteret var det ikke like mange av dem.
Veronica Kenworthy synes systemet som det er satt opp nå er ganske intuitivt.