Kraftig smitteøkning knyttes til studentmiljøet ved NTNU
Til tross for bedre forberedelser og god dialog i forkant har årets fadderuke endt med et stort antall positive koronatester.
Trondheim kommune melder at det er to store utbrudd på gang - et knyttet til studentmiljøet ved NTNU.
Foto: Kristoffer Furberg
- Det offisielle tallet er 69 smittede. I tillegg er det minst like mange positive hurtigtester som nå skal følges opp, sa kommunedirektør Morten Wolden da han onsdag orienterte formannskapet i Trondheim kommune om koronasituasjonen og smittetallene fra tirsdag.
Ifølge Wolden er smittetilfellene i stor grad knyttet til studentmiljøet.
- Det er mange studenter som er smittet, men det er viktig å påpeke at det ikke bare er studentene som har senket guarden. Det har alle, sa Wolden.
Bekymret over lav vaksineoppslutning
For å gjøre vondt verre trekkes studentene også frem som den gruppen hvor det er dårligst oppmøte til andre vaksinedose.
- Det som bekymrer oss er at vi har sendt ut tusenvis av smser til studenter om at de kan bestille vaksinetime, men studentene booker seg ikke inn til time. Det overrasker oss, og det er i hvert fall ikke digitale ferdigheter det går på. Kanskje er de litt opptatt av studiestart og sånt, men dette hadde vi ikke ventet, sa helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli under møtet og la til at systemet med å invitere folk til å bestille timer har fungert godt helt siden starten av vaksineringen.
- Overrasket over at studentene ikke har meldt seg på. Jeg er redd for at studentene tenker at faren nå er over, sa ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet.
Men ikke alle var like begeistret for at enkeltgrupper ble singlet ut i diskusjonen.
- Jeg vil advare mot at vi begynner å peke på grupper. Det har vi gjort tidligere, og det har slått uheldig ut, sa Ingrid Skjøtskift fra Høyre.
- For det første er det urimelig å skjære alle over en kam. Samtidig blir det et kommunikasjonsproblem ettersom resten av byen raskt kan tenke at dette ikke gjelder dem, selv om vi vet at hvis det er mye smitte i samfunnet så gjelder det alle, sa Skjøtskift og fikk støtte fra Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen.
God dialog
Wolden understreket under møtet at NTNU, studentene og kommunen har hatt, og har, en god dialog.
- Vi er bedre forberedt på fadderukene denne gangen. Det har vært flere møter i forkant, og vært en rekke møter underveis, sist i går med linjeforeningene, sa Wolden.
Men foreløpig er det usikkert hvilke tiltak som skal settes inn for å slå ned utbruddet.
- Når det gjelder utbruddet ved NTNU har vi etablert en god dialog med ledelsen og studentene, også må vi fortløpende vurdere om det er behov for mer tiltak på gruppenivå for studentene, slik som for eksempel storskalatesting, sa fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell under formannskapsmøtet.
Formannskapet skal møtes til ekstraordinært møte torsdag 12.00 for å stemme over eventuelle forslag til innstramminger.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.