Korona i Firenze:
- Her går livet som normalt
- Personlig tar jeg dette med relativt stor ro, sier professor Kristian Steinnes på telefon fra sitt kontor i utkanten av Firenze.
Tilværelsen på forskningstermin i Firenze går stort sett som vanlig, rapporterer Kristian Steinnes.
Selfie
Steinnes, som i det daglige er professor ved Institutt for moderne samfunnshistorie, historiker og EU-ekspert, er på forskningstermin ved European University Institute i Firenze. Her skriver han om EU-relatert historie.
Parallelt med at Steinnes kjørte fra Trondheim til Firenze med ektefelle og to barn, kom nyheten om utbruddet av dette nye influensalignende viruset i Hubei-provinsen i Kina. En og en halv måned senere blusset korona-pandemien opp i Italia, og Firenze er blitt hyppig nevnt ved spredningen av viruset, ikke minst fordi en norsk student ble smittet i byen ligger på sykehus der. Selv om Firenze har hatt en del tilfeller, er senteret for virusspredningen lenger nord i Italia. I dag skriver La Republica at noe over 600 er smittet i Italia.
Men det er ingen panisk NTNU-professor som snakker med UA fredag formiddag.
- Her går livet stort sett som normalt. Vi bor i utkanten av byen, men datteren vår går på skole i sentrum, så jeg kjører inn dit hver dag.
Folketomt og dårlig vær
Vi undrer oss om han ferdes gjennom et folketomt sentrum.
- Vel, det var litt lite folk ute i går, men så var været temmelig dårlig i går, sier Steinnes.
Men han legger til at man har en beredskap for at situasjonen kan endre seg.
- Datterens skole har avlyst all reisevirksomhet, foreløpig fram til midten av mars. Også øvrige sosiale aktiviteter er innstilt. Utover det er det bare å sørge for god håndhygiene og den slags, og å holde seg mest mulig i ro.
Føre var er bra
- Hva tenker du om at NTNU har innført nokså strenge restriksjoner på reisevirksomhet blant annet til Nord-Italia?
- Det er bra å være føre var. Men så må tenker jeg også at saken har fått en voldsom medieoppmerksomhet.
- Som fagmenneske: Hvilke konsekvenser tror du utbruddet får, for Italia og for EU?
- Sett fra min synsvinkel her ser det ut som at situasjonen er under kontroll. Landene tar opererer fra et føre-var-prinsipp, og det er bra. Men så får man ikke glemme at i Norge dør 900 mennesker årlig av vanlig influensa. I Italia, med sine 60 millioner innbyggere, er det som sagt for øyeblikket noe over 600 smittede, samt 14 døde som følge av viruset, minner Kristian Steinnes om.