Studentfrivilligheten sliter når de ikke slipper inn på campus: Koret frykter for den musikalske kvaliteten. En linjeforening fikk rom på hotell og den andre lager podcast.
Malin Kamfjord og Anna Gjestvang forteller at medlemmene i deres linjeforening er sulteforet på fysisk sosialiseringFoto: Privat.
- Vi sang ute på Frimerket på Gløshaugen i 13 minusgrader, det er ikke de beste omstendighetene for korsang, forteller Håkon Prydz Gørbitz.
Han er sjef i studentkoret Pirum. Det begynner å bli en stund siden de har fått hatt en vanlig korøving nå. De siste månedene har de stort sett møttes på Zoom og som man kan se for seg er ikke veldig lett å oppnå harmoni med lydforsinkelser på videosamtaler.
- Å ha ting digitalt er bedre enn ingenting. Men det er klart at vi savner å være sammen og å synge sammen.
Å drive med kor under korona har vært vanskelig. Men Pirum er også en av mange studentgrupper som har manglet steder å være under koronapandemien.
Gørbitz forteller at det sosiale og samholdet blir dårligere over Zoom. De har prøvd å møttes i mindre grupper når det har vært mulig med tanke på restriksjonene, men at det ikke har vært ofte. Han frykter at den kvaliteten også kan forringes.
- Det er veldig lenge siden vi har fått møttes nå. Det er klart at et kor blir ikke like bra om man ikke får øvd sammen. Pirum er jo også et kor der showet er viktig. Vi kommer nok til å klare oss, men det kan ta litt tid å komme tilbake til samme nivå, sier han.
Fikk bruke Samfundet tidligere
Forrige semester kunne de ha noen fysiske øvelser på Samfundet. Å bruke Gløshaugen var et ønske men var vanskelig fordi Campus stengte for studentaktiviteter 20.00. Etter et åpent brev fra studentfrivilligheten ble noe aktivitet tillatt fram til 23.00. I utgangspunktet kun enkelte møter. Så kom eksamenstid, smitten gikk opp og i det nye semesteret har det bare blitt vanskeligere å få møttes. Selv når smitten går nedover.
Gørbitz håper på bedre tider framover. Han håper korøvelser vil være forsvarlig og at de får et sted å være.
- Vi er ikke så mange folk i Pirum, så hvis vi har tilgang på et stort rom er det ikke noe problem å holde avstand. For mange studenter er det som skjer på kveldstid det viktigste og det hadde vært fint å ha færre kvelder alene.
Fikk ordnet rom på hotell
Mathias Fossum er leder av linjeforeningen for informatikk, Online. Han forteller at de ikke har fått kommet i gang på campus dette semesteret. Så langt har det vært mye nedstengninger og mye digitalt.
- Det er mange som har mye av sin sosiale aktivitet i det daglige campuslivet, så det er fint når man kan dra på forelesninger og bruke campusområdet.
Selv om det nå er mulig for studentene å bruke campus i det daglige, er det mye aktivitet man ikke får gjennomført. Bedriftspresentasjoner er en viktig del av linjeforeningslivet på Gløshaugen, de er helt digitale nå. Forrige semester fikk de ha fysiske arrangement, takket være fakultetet.
- Det er veldig løsningsorienterte, flinke folk her. Vi hadde et møte med IE-fakultetet og vi fikk ordna det så vi hadde rom tilgjengelig, vi hadde til og med et rom tilgjengelig på Scandic hotell.
Han beskriver bedriftspresentasjoner, eller ''bedpres', som både et sosialt arrangement og networking. I mindre grad nå som det foregår på Zoom. Han sier det naturligvis også er en lavere verdi for selskapene som presenterer nå.
- Det er klart vi savner å kunne bruke campus som vi gjorde tidligere, men vi fikk nå bruke det gratis, så vi skal ikke klage heller, sier Fossum.
Ulik oppfatning av regler
Han sier å drive linjeforeninga i praksis har vært mye av det samme. Med litt mer digitale møter. De får også tatt i bruk linjeforeningskontoret når det er mulig. Det er litt verre med de sosiale arrangementene for linjeforeningens medlemmer.
- Jeg ser absolutt at folk savner sosiale ting. Vi har hatt digitale arrangement med varierende hell. Det viktigste er uansett at alt er trygt og at vi forholder oss til reglene.
Han sier det ikke alltid har vært like lett å vite hva man skal forholde seg til av regler. At NTNU har mange instanser og det har ikke alltid vært sånn at man får samme svar fra to ulike personer. Sånn det er nå har linjeforeninga mulighet til å ha generalforsamling på campus, men det sier Fossum ikke er praktisk.
- Det fungerer ikke så godt. Vi må være ut klokka 23.00 og generalforsamling varer som regel en del lengre enn som så.
Fossum presiserer det er et valg de gjør selv. De kunne eventuelt begynt tidligere, men det er upraktisk med tanke på jobb og skole.
Stor interesse der det var liten før
Anna Mjønerud Gjestvang og Malin Kamfjord er henholdsvis leder og nestleder i linjeforeningen for statsvitenskap, Leviathan. De sier at det for øyeblikket er svært vanskelig å arrangere noe sosialt. Det er lenge siden de har fått brukt campus sosialt til sosiale arrangement nå. Ikke forrige semester og ikke dette semesteret heller.
- Vi har fått hatt litt skrivekvelder, fordi vi fikk beskjed om at det må være faglig. Ellers har vi gjort alt digitalt. Digital filmkveld, snart skal vi ha digital quiz. Vi begynte også å lage Podcast fordi vi ønsket å prøve noe nytt, forteller Gjestvang.
Hun sier at folk begynner å bli ganske lei digitale arrangement og at hun skulle ønske de hadde litt større muligheter til å arrangere noe annet. Men selv om smitten holder seg lav mangler de steder å være. De opplever også at det ikke alltid har vært enkelt å vite hva som gjelder.
- Det er nok litt ulikt hvor mye info ulike linjeforeninger får og hva de har fått høre.
De tror denne tiden viser hvor viktig linjeforeningene er.
- Vi ga folk mulighet til å melde seg opp for å bli satt på kollokviegruppe med andre og vi hadde masse respons. Den typen ting var det ikke mange som var interessert i tidligere. Det samme opplevde vi med politisk prat på Mormors, der gikk vi fra rundt ti som var deltok før, til at det plutselig var 60 som ville være med.