Studentene får ikke ekstra stipend
Studenter som har mistet arbeidsinntekt vil kunne ta opp ekstra lån, men får ikke stipend. – Dette er utrolig skuffende, og ingen krisepakke, slik jeg ser det, sier Åste Hagerup, leder for Studenttinget NTNU.
Åste Solheim Hagerup, leder av Studenttinget NTNU
KRISTOFFER FURBERG
Mange studenter har mistet arbeidsinntekt fordi de har blitt permittert fra deltidsjobber på grunn av korona-krisen.
I et opprop skriver 10 organisasjoner at de forventer en støtteordning, og ikke en låneordning, for de som taper inntekten sin.
Men det er nettopp en låneordning regjeringen kommer med.
I dag ble tiltakene lagt fram. Studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april. Dette utgjør for de fleste 27.550 kroner.
I tillegg får de som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26.000 kroner fra Lånekassen.
– Disse tiltakene vil gi studentene tilgang til ekstra penger raskt, sier forsknings – og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.
– Flaut
Åste Hagerup, leder for Studenttinget ved NTNU, sier dette er utrolig skuffende.
– Vi har fått lovnader om en krisepakke. Dette er ikke en krisepakke, slik jeg ser det. Det er flaut at regjeringen tilbyr oss lån og ikke stipend, sier Hagerup.
Hun påpeker at vanlige arbeidstakere har mulighet til å få dagpenger.
– At vi studenter skal måtte ta opp lån for å subsidiere tap av inntekt virker helt ulogisk. Mange studenter sliter med økonomien i en vanlig hverdag. Da er det utrolig spesielt at dette er tiltakene man kommer med i en slik krisesituasjon, sier hun.
– Vil gi mer å rutte med
Lånekassen kommer altså til å utbetale utdanningsstøtten for mai og juni sammen med utbetalingen for april. For en student som mottar fullt lån og stipend vil det bety at istedenfor de vanlige 8265 kronene, vil du motta 27 550.
– Dette er et tiltak som på kort tid gir studentene mer å rutte med, sier Asheim i pressemeldingen.
Asheim sa 25. mars til UA at han tror mange studenter har det tøft nå.
– Man opplever at biinntektene har forsvunnet og de får det økonomisk vanskelig. Her vil vi legge fram forslag til løsning for Stortinget, for hvordan vi vil løse disse vanskene, sa Asheim.
Når det gjelder tilbudet om å ta opp ekstra lån, er studentene nødt til å bekrefte at de har mistet inntekt.
Ordningen bygger på stor grad av tillit med egenrapportering, men Lånekassen vil følge opp med ordinær kontroll. Lånekassen jobber med å få på plass den tekniske løsningen og det vil være mulig å søke i mai, sier Asheim.
I forrige uke utvidet regjeringen fristen for å søke om vanlig lån og stipend hos Lånekassen denne våren til 15.april.