Tre av NTNUs eksterne styrerepresentanter ønsker ikke eller kan ikke fortsette. Dette er kandidatene rektor foreslår å sende videre til KD.
Bente Stallknecht (t.v.) sier nei til å fortsette. Nina Refseth i midten har vært representant i de maksimale to periodene. De skal begge erstattes.Foto: Tore Oksholen
Neste tirsdag er det styremøte ved NTNU. Der skal blant annet rektors forslag til eksterne styremedlemmer i perioden 2025 til 2029 legges fram for vedtak.
Fakta
NTNU-styret
Styret er NTNUs øverste organ og fatter beslutninger i saker av prinsipiell og overordnet karakter.
Det har ansvar for universitetets virksomhet og for at driften skjer innenfor rammene og retningslinjene fastsatt av Stortinget og Kunnskapsdepartementet.
Styret skal utforme strategier, fastsette mål og resultatkrav, samt legge frem regnskap og budsjettforslag.
Det er også styret som ansetter rektor.
Styret består av eksterne representanter, representanter for ansatte og representanter for studentene.
Det er Kunnskapsdepartementet som bestemmer hvem som skal være eksterne medlemmer, men NTNU leverer en liste over forslag.
Se hele lista i bunnen av saken.
To har sagt nei, en kan ikke
Allerede er det klart at tre styremedlemmer byttes ut, ettersom bare en av de fire eksterne ønsker eller har mulighet til å fortsette.
Av papirene framgår det at rektor har fått bekreftet at sittende styreleder Remi Eriksen ønsker å fortsette som styreleder dersom KD gir ham fornyet tillit. Bente M. Stallknecht og Jan-Frode Jansson har takket nei til å bli foreslått på nytt. Nina Refseth har sittet i to perioder, og er uaktuell av den grunn.
Involvert ulike
KD ber institusjonens styre om å foreslå minst tolv kandidater, og ber om at følgende legges til grunn for vurderingene:
Like mange av hvert kjønn, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 28.
Det skal tas hensyn til geografisk fordeling.
Ønske om kulturelt mangfold og internasjonal erfaring, og minst to av de foreslåtte kandidatene skal ha slik bakgrunn.
Kandidatene må være forespurt og ha takket ja til å påta seg vervet.
I papirene står det at rektor har involvert ulike instanser for å få opp et tilfang av kandidater.
- Både det sittende styret, fakultetene og deler av administrasjonen ved NTNU, de tre kommunene og fylkeskommunene NTNU er representert i, samt noen sentrale samarbeidspartnere er oppfordret til å foreslå kandidater.
Dette er kandidatlista NTNU har satt sammen
Styrekandidat
Fødselsår
Bosted
Kort begrunnelse for forslaget
Remi Eriksen
1967
Oslo
Solid og lang erfaring fra globalt orientert, kunnskapsintensivt næringsliv som mangeårig toppleder for DNV. Fungerende styreleder ved NTNU fra 2021.
Grete Aspelund
1971
Oslo
Bred operasjonell erfaring fra ledende internasjonale, kunnskapsintensive, prosjektdrevne organisasjoner. Visepresident i NCC Industry Nordic AB. Bred styreerfaring.
Saira Basit
1981
Oslo
God kunnskap om UH-sektoren og bred kompetanse fra ledelse av kunnskapsorganisasjon som dekan ved Forsvarets høgskole. Lang forskererfaring på høyt internasjonalt nivå. Styreerfaring.
Kristin Danielsen
1972
Oslo
Bred kulturell bakgrunn som utøvende kunstner og direktør i Kulturdirektoratet. Stort internasjonalt nettverk. Samfunnsdebattant med lang erfaring fra styrearbeid.
Karen Espelund
1961
Trondheim
Bred erfaring fra ledelse av komplekse organisasjoner og lang erfaring fra kultursektoren. Adm. dir. i Museene i Sør-Trøndelag (MiST). Bred organisasjonskompetanse og styreerfaring.
Inge Røinaas Gran
1967
Trondheim
Bred erfaring som leder for forskningsinstituttet SINTEF Energi. SINTEF Energi har stort omfang av prosjektsamarbeid med private og offentlig virksomheter som finner finansiering fra ulike kilder. Bred styreerfaring.
Per Axel Koch
1961
Trondheim
Lang ledererfaring fra stilling som Konsernsjef i Polaris media og tidligere stillinger som Adm. dir. og Konsernsjef i Adresseavisen. Bred styreerfaring.
Tord Lien
1975
Trondheim
Lang erfaring fra norsk politikk og samfunnsliv. Spesielt energi-, forsknings og kompetansepolitikk. Direktør for eksterne relasjoner, TrønderEnergi/Aneo. Tidligere stortingsrepresentant og statsråd. Bred styreerfaring.
Aslak Sira Myhre
1973
Oslo
Lang erfaring som kommentator, forfatter, journalist, kulturleder og politiker. Direktør for Nasjonalbiblioteket. Lang politisk karriere bla. som partileder.
Kristin Rotevatn Nyberg
1979
Hosle
Lang toppledererfaring fra teknologiselskaper med vekt på utvikling av programvare og datadrevne løsninger. Adm. dir i twoday Norge, og inngår i den nordiske ledelsen. Styreerfaring.
Henrik C. Wegener
1958
København
Solid og bred ledererfaring og inngående kunnskap om europeisk og internasjonal kunnskapspolitikk som sittende rektor ved København universitet fra 2017. Bred erfaring fra universitetssektoren. Tung erfaring fra komite- og styrearbeid.
Helle Waagepetersen
1972
Dyssegård
Lang ledererfaring fra universitetssektoren som sittende prorektor for utdanning ved Syddansk Universitet og tidligere instituttleder ved Københavns Universitet. Nasjonal og internasjonal erfaring.