Hun fikk NTNUs kunstpris 2024

Eva Ballo fikk kunstprisen for tekstilverket Nobelvägen.

Eva Ballo fikk NTNUs kunstpris
Publisert Sist oppdatert

NTNUs kunstpris er på 20.000 kroner og tildeles en kunstner som har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim eller annen utdanning fra NTNU. Prisen skal bidra til å synliggjøre og fremme det viktige samspillet mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim. 

Eva Margrethe Ballo har fått årets kunstpris for tekstilarbeidet «Nobelvägen», som hun laget under koronapandemien, ifølge en pressemelding fra NTNU. 

Fin anerkjennelse

– Det er en veldig fin anerkjennelse, og jeg ble overrasket og kjempeglad over å få NTNUs kunstpris! Jeg håper at mange kommer og ser utstillingen og alle de fantastiske arbeidene som stilles ut på Trøndelag senter for samtidskunst, sier Ballo i pressemeldingen.

Vinnerverket Nobelvägen, broderi og applikasjon på tekstil 100 cm x 190 cm. Blomstermotiv av lind er møysommelig brodert i et gjentagende mønster.

Nobelvägen er en serie av tre madrasser som kunstneren laget under koronaepidemien. Hun reiste mye fram og tilbake mellom Norge og Sverige, og hadde madrassene med seg på toget. «Jeg husker hvor rart det føltes å ha syklet nedover Nobelvägen en dag og så neste dag bli stoppet av forsvaret på Storlien eller på Svinesund uten å vite når man kunne få reise tilbake eller hjem igjen. Madrassene er på en måte myke minner som kan rulles sammen og tas med», sier hun om verket i utstillingskatalogen.

En lengsel etter et mål

Juryen for NTNUs kunstpris består av en representant fra Kunstakademiet i Trondheim (KIT), NTNU og en representant fra Trøndelagsutstillingens jury. I år var det professor Anne-Karin Furunes fra KiT og juryrepresentant Daniel Vincent Hansen. 

I begrunnelsen sier de blant annet: «NTNUs kunstpris går til et verk som tar oss med på en raus reise og omslutter oss med sin tilstedeværelse. Det transporterer oss til en vanskelig tid, uten å studere den direkte. I stedet finner vi en lengsel etter et mål som en gang lå enda lenger unna enn det gjør i dag.»

Følg UA på Facebook og Instagram.