Likestillingspris til Letizia Jaccheri
Jaccheri er årets vinner av Oda Awards Woman for arbeidet med å få flere kvinner til å velge teknologifag.
Letizia Jaccheri brenner for å få flere kvinner inn i IKT-fag: Fredag ble arbeidet hedret med en likestillingspris.
Foto: Kristoffer Furberg
Letizia Jaccheri er professor i datavitenskap ved NTNU og professor II ved UiT Norges arktiske universitet. Begge stedene har hun stått bak flere inititativ for å få flere kvinner til å velge teknologi-industrien, ifølge ei pressemelding fra NTNU.
Det er Oda-Nettverk som står bak Oda Awards. Organisasjonen har over 10 000 medlemmer og er støttet av 50 industripartnere.
Juryen framhever Letizia Jaccheris betydningsfulle rolle, både som professor og rollemodell.
Rektor Anne Borg gratulerer Jaccheri med prisen og sier hun stiller seg helhjertet bak juryens begrunnelse.
- Som NTNU-rektor vil jeg tilføye at Letizia er en av våre aller beste rollemodeller som en synlig, modig og fremfor alt fremragende vitenskapsperson (scientist) i et fagområde som tradisjonelt har vært mannstungt. Både som rollemodell og gjennom aktivt arbeid i Ada-prosjektet, har hun bidratt sterkt til at mange flere jenter velger å studere IKT-fag enn for bare få år siden, sier hun.
Bidratt til å få inn flere kvinner
Jaccheri ble ansatt ved NTNU i 1997, hvor flere program allerede var i gang for å sørge for at flere kvinner skulle velge teknologifag. Mest kjent er kanskje jenteprosjektet Ada. NTNU har hatt en egen likestillingsrådgiver i mange år, Svandis Benediktsdottir, som fungerte i jobben inntil hun nylig gikk av med pensjon.
Prisvinneren har både deltatt og startet flere inititativ for å øke mangfoldet i sektoren, heter det i pressemeldinga:
«Dette inkluderer Idun-prosjektet, Trondheim ACM’s Women in Computing Chapter, European Network for Gender Balance in Informatics (EUGAIN) med deltakere fra 38 land, og Kodeløypa der unge folk lærer om programmering.»
Og mye har skjedd i løpet av disse årene. Ved hennes egen arbeidsplass, Institutt for datateknologi og informatikk har andelen kvinnelige studenter økt fra noen få prosent i 1990-årene til mer enn 30 prosent av masterstudentene, og rundt 50 prosent av doktorgradsstudentene, ifølge meldinga fra NTNU.
I en kommentar sier Jaccheri at det er svært viktig å inkludere kvinner innenfor alle forskningsområder. Spesielt er dette viktig innenfor vitenskap og teknologi fordi disse feltene gjør en så stor forskjell for menneskers liv.
Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.