NTNU-student Line Flem Høst tok bronsemedalje under OL

NTNU har fått sin første olympiske medaljevinner. Marin teknikk-student Line Flem Høst (28) tok bronse i seiling under OL i Paris. 

Line Flem Høst
Også i studievalg holder medaljevinneren seg til hav: Line Flem Høst studerer marin teknikk på femte året.
Publisert

- Det er en helt vanvittig følelse å ta brosemedalje i OL, og jeg tror ikke det har  gått helt opp for meg enda. Jeg kjenner på en stor takknemlighet samtidig som jeg er litt utlada etter mesterskapet. Det er mye adrenalin underveis, og i etterkant kjenner jeg meg litt sliten, sier Flem Høst. 

I fem dager seilte hun innledende seilaser i Marseille med to seilaser om dagen før finaleseilaset på onsdag denne uka. Før finalen var det allerede klart hvem som kom til å ta sølv og gull basert på de samlede poengene fra de innledende seilasene. Flem Høst lå også på en tredjeplass før finalen. 

Drømte om medaljeplass

- Så du for deg en medaljeplass før OL? 

- Man drømmer så klart om en olympisk medalje i forkant av et mesterskap, og jeg tenkte at det var mulig. Samtidig er det så stor bredde i seilsporten, og det er mange sterke kandidater som kan ta medalje. Likevel holdt jeg troen oppe, og det var deilig å få bronsemedalje, sier hun.  

28-åringen har også en bronsemedalje i VM seiling fra 2020. Hun deltok i de olympiske leker for første gang i 2021. Da endte hun på 8.plass.

Før OL var hun ranket som verdens 7. beste seiler i sin klasse; «Women’s Dinghy» (ILCA 6). 

Tok sine første skritt på en båt

Flem Høst er nærmest født og oppvokst i båt. Hun tilbrakte sitt første leveår ombord i familiens Colin Archer-skøyte i Middelhavet. 

- Jeg tok mine første skritt på en båt i Middelhavet. Mine foreldre valgte å ta permisjonstiden med meg der, sier hun.  

Flem Høst forteller at faren hennes alltid har vært en aktiv seiler. Han har kjørt henne rundt på mesterskap og bidratt mye til at hun har kunnet satse på sporten. 

Til høsten starter Flem Høst på sitt femte år på Marin teknikk ved NTNU. 

- Det er litt morsomt at jeg som seiler endte opp med å holde meg til vannet i valg av utdanning også, men det er egentlig helt tilfeldig. Jeg fikk anbefalt studiet basert på at det har rykte på seg for å ha et godt miljø, sier hun. 

Tøft å kombinere studier med toppidrett

Flem Høst forteller at det til tider er veldig tøft å kombinere toppidrett med studier. Hun er nå på sitt femte år, men hun har vært student i ni år.

- Jeg har hatt eksamener under samlinger og i utlandet, og NTNU er flinke til å tilrettelegge for toppidrettsstudententer, men det har hendt flere ganger at jeg meldt meg opp i et fag som har eksamen midt i en ragatta, og at jeg derfor ikke får avlagt eksamenen, sier hun.. 

Hun forteller at hun får god tilrettelegging fra NTNU for å balansere studier og seiling, og hun samarbeider tett med en av NTNUs toppidrettskoordinatorer. 

- Nå tar jeg ett år der jeg prioriterer Trondheim og studier, før jeg i juni neste år starter oppkjøringen til EM i Marstad i Sverige i august 2025. 

- Stiller du til OL i Los Angeles i 2028?

- Ja, jeg har lyst til å delta under neste OL i USA. Økonomien er likevel en utfordring for å drive meg seiling og andre småidretter i Norge. Det er ikke mye penger å tjene på det. Heldigvis tar jeg en ingeniørutdanning der jobbutsiktene er gode, sier 28-åringen. 

Hun håper å få inn noen nye sponsorer nå i høst. 

Det er 20 år siden en norsk kvinne tok OL-medalje i seiling. Den gangen var det Siren Sundby som sikret gullet i europajolle i Athen.