Gjøvik 

Her sliter frivilligheten: - Mange velger jobb

På campus Gjøvik sliter linjeforeningen «Fresk» med oppslutningen: - I Trondheim er det kult å være en del av frivilligheten. Det gjelder ikke i samme grad i Gjøvik, sier linjeforeningsleder. 

Ved NTNU Gjøvik er det fem linjeforeninger. Fresk er linjeforeningen til helsestudentene. Bildet er fra karrieredagen.
Publisert

Marthe Schjerven Rian er institutt-tillitsvalgt ved Institutt for helsevitenskap i Gjøvik og leder i linjeforeningen «Fresk».  

- Vi ser at interessen for å engasjere seg studentfrivillighet i Gjøvik over tid har gått ned, og vi sliter med både rekrutteringen og at studenter slutter underveis, sier Schjerven Rian.

Hun forteller at linjeforeningen hadde 24 medlemmer for halvannet år siden. Etter årsmøtet var det bare sju medlemmer igjen. I dag er de 17 stykker. 

Synkende engasjement 

Schjerven Rian tror at det er flere grunner til at færre velger å engasjere seg i linjeforeningen. 

- Det er stor arbeidsbelastning innenfor helseutdanningene, og mange prioriterer nok skolen fremfor studentfrivillighet. I tillegg lever vi i en dyrtid, så mange velger nok en betalt deltidsjobb fremfor å jobbe frivillig, sier hun.

- Vi forsøker å snakke varmt om studentfrivilligheten og vise at vi finnes til de nye studentene, sier Marthe Schjerven Rian, leder i linjeforeningen Fresk

Hun har inntrykk av at det oppleves som kult blant studentene å delta i studentfrivilligheten i Trondheim. 

- Til sammenligning er det synkende engasjement her hos oss, og vi har den vanskelige jobben med å motivere studenter som ikke er så motiverte til å delta i studentfrivilligheten, sier hun. 

Linjeforeningen «Fresk» er linjeforeningen til bachelorstudiene; radiografi, ergoterapi (2 og 3. års studenter red.anm), sykepleie og paramedisin. I tillegg er det linjeforeningen til kliniske videreutdanninger. 

- Det er klart flest sykepleiestudenter i linjeforeningen, men det er naturlig siden vi er de største kullene. Vi har for tiden med noen få fra radiografi, og ingen fra ergoterapi. Vi ønsker flere fra disse utdanningene, slik at vi i større grad kan lage arrangementer tilpasset deres ønsker og behov, sier Schjerven Rian. 

Ikke alle sliter 

Linjeforeningen understreker at ikke alle linjeforeningene i Gjøvik sliter med studentrekrutteringen. Linjeforeningen for IT, Login, har for eksempel nok folk å ta av. 

Allerede på immatrikuleringen i år ble «Fresk» presentert for de nye studentene, og de har siden vært innom de fleste klasser for å forsøke å rekruttere nye medlemmer. Av faste arrangementer går linjeforeningen sammen på tur annenhver uke, og det arrangeres jevnlig ulike sykdoms-quizer. 

 

Følg UA på Facebook og Instagram.