Ny lønn tidligst i februar

I morgen kommer utfallet av lønnsnemnda. Det forsinkede utfallet i årets lønnsoppgjør betyr utbetaling tidligst februar neste år.

Først en streik, så lønnsnemnd. Dette har gjort at årets oppgjør i staten tar lang tid.

Lønna i staten skulle vært økt fra 1. mai, men foreløpig vet man fortsatt ikke hva økningen blir på. 

Rikslønnsnemnda kommer onsdag med tre avgjørelser om vårens oppgjør for de statsansatte, opplyser nemndas leder Liv Synnøve Taraldsrud til NRK. Da vil man endelig finne ut hvordan oppgjøret vil se ut. Men selv etter det må ansatte i staten belage seg på å vente en stund.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har ansvaret for lønnsutbetalingene for statsansatte.

De opplyser til Frifagbevegelse at utbetalingen av de sentrale tilleggene først vil skje i februar 2025.

Årsaken for forsinkelsene er at i vår kom ikke Akademikerne og Unio til enighet med staten i lønnsoppgjøret, og etter en periode med streik ble den avsluttet med tvungen lønnsnemnd. I tillegg har LO Stat valgt å be om frivillig lønnsnemnd.

Blant det som er knyttet spenning til med morgendagens konklusjoner fra nemnda er hvor mye av potten som skal forhandles fram i lokale oppgjør. Uansett skal denne potten forhandles om ved de enkelte institusjonene.

Fagforeningene har allerede begynt dette arbeidet, men fram til nå har de jobbet basert på svært usikre premisser.

Fakta

Fakta om statsoppgjøret

Akademikerne og Unio brøt meklingen i statsoppgjøret fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk mens Erna Solberg (H) var statsminister. Denne avtalen overlater til partene i den enkelte virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022.

Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle organiserte.

LO og YS Stat aksepterte først statens tilbud, men det ble så nedstemt av LO Stat i deres uravstemning før sommeren. Istedenfor å erklære streik, valgte LO Stat å be om frivillig lønnsnemnd. YS Stat valgte å takke ja til avtalen.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd mot Akademikernes streik etter bruddet i statsoppgjøret 2. juni. Tre dager senere stanset hun også Unios streik. 

Dermed ble det opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre hva slags lønnsoppgjør de ansatte i staten skal ha i år. 

Unio og akademikerne møtte i rikslønnsnemnda 7. november. LO stat møtte i nemnda 15. november. Konklusjonene fra nemnda skal annonseres 20. november.

Følg UA på Facebook og Instagram.