De skal lage den nye masterringen: - Alt må være perfekt

Gullsmeden har allerede fått inn 40 bestillinger på den nye masterringen til NTNU. Dette er hva som må til før den er klar for levering.

Publisert Sist oppdatert
Fakta

De fusjonerte institusjonene som er godkjent for ring:

Vitenskapsmuseet (VM), Norges tekniske høgskole (NTH), Den allmennvitenskaplige høgskole (AVH), Musikkonservatoriet i Trondheim, Kunstakademiet i Trondheim (KiT), Det medisinske fakultet (DMF), Høyskolen i Sør-Trøndelag, Høyskolen i Gjøvik og Høiskolen i Ålesund.

Mandag formiddag denne uka ble den nye masterringen til NTNU lansert

Alle som har tatt en mastergrad ved universitetet eller en av de fusjonerte institusjonene som nå er en del av NTNU, kan kjøpe ringen. 

Ringen har har en prislapp på 2100 kroner, under halvparten av prisen på sivilingeniørringen, som for tiden ligger på 5200 kroner. Det at den nye ringen er såpass mye billigere utrykket designeren Ragne Stauri glede over på lanseringsdagen.

- Jeg er veldig fornøyd med at det kan realiseres innenfor en relativt overkommelig sum for mange. Det er en håndlaget ring i gull og sølv, men jeg ville også at det ikke skulle være for komplisert å lage, sa hun til UA da.

En billigere skolering

Det er Gullsmed Møller i Trondheim som vant anbudet i vår og som skal produsere masterringen. 

Gullsmed Bjarne Møller forteller at både produksjonsmåten og materialvalget er med på å gjøre ringen billigere enn for eksempel NTH-ringen.

- For det første så støpes ikke ringene hos oss. Støpning har blitt så godt som sitt eget fag, så det gjør vi ikke lenger, forteller han og viser fram hvordan ringen ser ut når den kommer til dem.

- Den ser egentlig mer ferdig ut på dette stadiet enn det den er, forteller Møller.

Ringen har allerede fått den omtrentlige formen sin, men har en del skavanker.

Både støpehals og ujevnheter fra selve støpeprosessen må fjernes for hånd.

Det er gullsmed Linn Fasing som har jobbet mest med ringene fram til nå. Hun forteller at det har vært litt av en læringskurve siden de vant anbudet i vår.

Det mest utfordrende er få gullkula på selve sølvringen.

- Det er mye forarbeid før kula settes på. Når kula settes på kan man nemlig ikke lenger jobbe med undersiden av ringen. Dermed må alt være perfekt før den settes på, forteller Fasing.

Selve monteringen må også være svært nøyaktig.

- Under hele prosessen er det spørsmål man må ta stilling til, utdyper Fasing.

- Det er veldig få ting som er rett etter boka i dette yrket, skyter Møller inn.

Når gullkula skal på må Linn først velge hvilken type slaglodd som skal brukes.

Bruker hun gull, må hun være forsiktig så det ikke kommer på undersiden av sølvringen.

Bruker hun sølv må hun passe på at ikke sølvfargen trekker oppover gullkula.

Flere endringer i designet

Når vinneren ble annonsert i fjor så ringen noe annerledes ut. Vannringene var mer detaljerte, og selve kula var blå heller enn i gull. Gullsmed Møller er ærlig om at han er glad for de endringene som ble gjort på det originale designet.

- Det originale designet hadde vært mye vanskeligere å få til. Materialvalget, som originalt var i stål, er langt mer utfordrende for oss hvert fall. Jeg er ikke stålsmed, forklarer Møller.

Her er ringens førsteutkast (t.v.) og den endelige versjonen side om side. Det er flere aspekter ved ringen som har endret seg.

Samtidig visste man ikke hva den blå kula skulle lages av.

- Heldigvis modererte de seg, sier Møller lattermildt.

Gull og sølv er langt enklere for de to gullsmedene å jobbe med.

Følg UA på Facebook og Instagram.