Denne entreprenøren skal sparke i gang campusprosjektet 

Nå er det bestemt hvem som får sette spaden i jorda i oppføringen av det første bygget i campussamlingen. 

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, til venstre, og Hans Olav Sørlie, konserndirektør i Veidekke bygg underskriver byggekontrakten om å bygge Delprosjekt P2, Materialteknologi.
Publisert

I dag kunngjorde Statsbygg hvem som har vunnet første byggekontrakt i NTNU campussamlingen. Byggekontrakten omfatter delprosjekt P2. 

Det er Institutt for materialteknologi, som i dag holder til i Akrinn, Berg og Metallurgi, som nå skal nå samles i det nye bygget som skal oppføres på Trekanttomta ved Realfagsbygget. 

Fakta

NTNU campussamling

  • Prosjektet har en styringsramme på 6,7 mrd, og skal stå ferdig i 2023. 
  • Første prosjekt ut er delprosjekt P2, Materialteknologi der bygginga starter i starten av 2025
  • Det er sju delprosjekter eller bygg som skal reises på Gløshaugen frem til byggeslutt. 
  • Neste bygg som står for tur er Økonomi og innovasjonsbygget som skal oppføres på parkeringsplassen ved  Handelshøyskolen 
Det første bygget som skal bygges i campussamlingen blir kalt Trekantbygget. Her skal materialteknologimiljøet inn. Foto: Synne Mæle

Det er Veidekke som skal være entreprenør når NTNUs første bygg i campussamlingen skal reises. 

- Vi er veldig fornøyde med å få inngå byggekontrakt med Statsbygg, og dette er er et kjempeviktig prosjekt for oss, sa konserndirektør i Veidekke bygg, Hans Olav Sørlie, etter at kontrakten var underskrevet sammen med Statsbygg. 

Bygningsteknisk avansert bygg

Frem til starten av 2025 skal partene nå planlegge for byggeprosjektet. I starten av 2025 tas første spadetak for trekantbygget som skal være på syv etasjer. 

- Det er veldig artig at vi har fått kontrakten, men jeg kjenner det litt i magen nå. Det er et komplisert bygg vi skal bygge, med flere titalls laber. Labene vil bestå av alt fra grove laber til smelteovnslaber, så dette er helt klart et bygningsteknisk avansert bygg, sier Bjørnar Gullbrekken, samspillsleder i Veidekke. 

Bjørnar Gullbrekken i Veidekke skal være samspillsleder under planleggingen av byggeprosjektet.

Dette er det bygget i campussamlingsprosjektet som har flest spesialarealer. Nybygget har en kostnadsramme på over en milliard, og skal være på 13.400 kvadratmeter.

Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, er opptatt av en god byggestart av det første bygget i campussamlingen. 

- Når campussprosjektet nå starter er det viktig å få en god start i byggingen av det første bygget. Det er svært viktig for omdømmet prosjektet får som helhet i ettertid, sier han. 

Krevende å bygge så tett på studenter og ansatte

Fra spaden settes i jorda i starten av 2025 skal det gå fem år til alle byggene står klare. 

Ifølge konserndirektøren i Veidekke vil det være mer krevende enn normalt å bygge så tett inn på studenter og ansatte, og de vil planlegge godt i forkant for å unngå HMS-ulykker på byggeplassen. 

- Hvor støyende blir det for ansatte i nabobyggene når byggingen starter? 

- Det skal bygges 91 000 kvadratmeter med nybygg frem til 2030, så det blir bråk og støy, men vi skal prøve å gjøre det så trygt og sikkert som mulig, sier Nikolaisen. 

Han er svært opptatt av å ha god HMS i de kommende byggeprosjektene. 

- Verken Statsbygg eller byggebransjen er ikke gode nok på HMS på byggeplassen. Vi har rundt 3,5 hendelser i måneden som er alvorlige nok til at det lett kunne endt opp med dødsfall, så HMS er noe vi ønsker å prioriterer øverst i prosjektene, sier han.

Bjørnar Gullbrekken utdyper med å si at en byggeplass er en farlig arbeidsplass, men at man kan gjøre mye forebyggende arbeid i planleggingsfasen for å unngå de verste ulykkene. 

- Men det er ikke til å legge skjul på at tunge løft, arbeid i høyden og arbeid med sterkstrøm er arbeidsoppgaver som er risikofylte, sier han. 

Trekantbygget skal etter planen stå ferdig i 2027. Illustrasjon: RAMBØLL/C.F. Møller Architects/Rolvung og Brøndsted Arkitekter/Fabel Arkitekter/Oslo Works/mtre/Aas-Jakobsen

Følg UA på Facebook og Instagram.