Frykter at medisinstudiet må betale for andre som står i kne
- Vi har aldri hatt direkte overflod på medisinstudiet, men nå er vi i en ny situasjon der vi opplever at ressursene våre er kritisk truet, sier Linn Okkenhaug Getz. Hun og andre ansatte har nå gått sammen om et bekymringsbrev til dekanen og til St. Olav.
- Vi opplever at ressursene våre er kritisk truet, sier Linn Getz. - Det er forskjellige meninger og det er heller ikke alle som stiller seg bak, kommenterer dekan Forsmo (til høyre).Foto: NTNU/UA
Bekymringsbrevet er sendt fra Studieprogramrådet for medisinstudiet ved NTNU. De ser med stor bekymring på både ressurssituasjonen og kvaliteten for studieprogrammet.
Studieprogramrådet sier at de forutsetter at det ikke kuttes i stillinger som inngår i den vedtatt stillingsplanen.
Les svar fra dekan Siri Forsmo nederst i saken: - Det hersker nok en oppfatning blant leger om at medisinstudiet er så viktig at de burde vært fritatt fra omstillingsprosessen.
- Ressursene er kritisk truet
Linn Okkenhaug Getz er Institutt for samfunnsmedisin og sykepleies nestleder for undervisning på medisinstudiet. Hun er bekymret for at den pressede økonomien ved Fakultet for medisin og helsevitenskap truer minimumsressursene som er nedsatt i stillingsplanen til medisinstudiet.
- Vi har aldri hatt direkte overflod på medisinstudiet, men nå er vi i en ny situasjon der vi opplever at ressursene våre er kritisk truet, sier hun.
Ifølge Getz ønsker ikke avsenderne av brevet å skape splid i forhold til ledelsen eller andre fagmiljøer ved MH-fakultetet, men de har behov for adressere en stor bekymring i brevet.
- Vi frykter at ressurser som i utgangspunktet er bevilget til medisinstudiet kanaliseres til andre fagmiljøer som står i kne ved fakultetet på grunn av den pressede økonomiske situasjonen vi alle opplever, sier Getz.
Motivasjonsgnisten kan slukne
I brevet uttrykker avsenderne også bekymring over at det «oppleves vanskeligere og vanskeligere å rekruttere klinikere som ønsker å kombinere en stilling ved St. Olavs hospital og NTNU basert på foreslåtte sparetiltak».
En stor del av undervisningen ved medisinstudiet gjøres av klinikere tilknyttet St. Olavs hospital og andre helseforetak. Mange av disse er ansatt i små bistillinger ved NTNU, og i stillingene ligger undervisning, forskning og utvikling.
- Vi frykter først og fremst at det blir mer tyning av ressursene på disse stillingene. Konsekvensene kan være at hver enkelt kliniker må undervise mer enn før, på bekostning av forskning og utvikling som er viktig for å opprettholde studiets samlede kvalitet, sier Getz.
Ifølge nestlederen er det en kjent stressfaktor for ansatte å oppleve å måtte «tjene to herrer». Hvis helseforetakets krav til klinisk produktivitet stadig oftere kolliderer med NTNUs krav til stadig økt undervisningsinnsats, kan motivasjonsgnisten slukne.
- Hvis disse kombinerte nøkkelstillingene blir stadig mindre attraktive, er vi ille ute, sier Getz.
Fra og med høsten 2025 skal antallet studieplasser ved legestudiet ved NTNU økes fra 175 til 190 plasser. De 15 nye plassene er knyttet til desentraliserte studieløp i Ålesund og Levanger, som sammen med Gjøvik skal være studiested etter fullførte to å i Trondheim.
I brevet understrekes det at pengene som følger disse ekstra studieplassene bør øremerkes medisinstudiet.
- Så vidt vi vet får ikke fakultetet ekstra finansiering for å utvikle framtidas studieløp i tett samarbeid mellom alle involverte fagmiljø. Det er mye koordinering og utviklingsarbeid som må til i forkant av dette tilbudet. Derfor er det svært viktig at pengene følger disse nyopprettede studieplassene, sier Getz.
Adressert også til St. Olav
Melanie Rae Simpson (bildet) er studieprogramleder for profesjonsutdanningen i medisin. Hun sier bakgrunnen for brevet er den veldig vanskelige økonomiske situasjonen både ved NTNU og ved St. Olavs hospital. Derfor er brevet både sendt til dekan, til direktør for helsefag, forskning og utdanning i Helse Midt-Norge, og til fagdirektør ved St. Olavs hospital.
Simpson sier den største bekymringen er rekruttering og opprettholdelse av den kliniske undervisningen.
- Fakultetet og NTNU er ansvarlige for at studentene får en god utdanning, men helseforetaket er ansvarlige når det gjelder praksis og praktisk klinisk undervisning til medisinstudenter. Nå sliter St. Olav også økonomisk. Til sammen frykter vi at dette skal ramme medisinutdanningen, sier Simpson.
Hun påpeker at mange av de som underviser på medisinutdanningen også jobber ved St. Olav.
Opplever press
- Nå er det en usikkerhet rundt om de klarer å opprettholde samme kvalitet, de opplever press og usikkerhet fra begge arbeidsplasser. Det er varslet at NTNU må redusere antall undervisere, og noen har ikke fått forlenget kontrakt. Samtidig trenger de rom i den kliniske hverdagen til å ta imot studenter, sier hun.
Hun viser til at det er medisinstudiet som får størst bevilgning fra KD, men opplever det som uklart hvor mye av bevilgningen som brukes på selve medisinstudiet.
- Det er viktig å få fram at vi som har skrevet brevet og de som mottar brevet kun vil studiet godt! Det vi trenger er en tydelig forsikring fra fakultetet og fra helseforetaket om å ta bekymringene våre på alvor, sier Simpson.
Lars Christian Naterstad Lervik (bildet) er tillitsvalgt for Legeforeningens medlemmer ved MH-fakultetet.
- Jeg støtter det som kommer fram i brevet. Det er en generell bekymring blant de ansatte når det gjelder å opprettholde kvalitet og drift under stadig trangere økonomiske rammer, sier Lervik.
Kan ikke rangere profesjonsutdanningene
Dekan Siri Forsmo sier denne saken skal tas internt på fakultetet.
- Det er forskjellige meninger og det er heller ikke alle som stiller seg bak. Det hersker nok en oppfatning blant noen (les leger) om at medisinstudiet er så spesielt (les viktig) at de burde vært fritatt fra omstillingsprosessen. Vi utdanner viktige og etterspurte yrkesgrupper til helsetjenesten, men jeg kommer aldri til å gå med på at MH ranger våre profesjonsutdanninger etter hva noen mener er viktigst, skriver Forsmo i en mail.
Hun sier det så langt ikke er medisin som er hardest truffet av omstillingen ved MH, men studieprogrammet er ikke fritatt.
- Jeg har avtalt et møte med brevskriverne, men jeg ønsker ikke å uttale meg om dette i media, sier hun.
Dette er avsenderne bak brevet:
Melanie Rae Simpson, studieprogramleder, ELU, NTNU
Solveig Klæbo Reitan, Nestleder for undervisning medisin, IPH, NTNU
Arne Seternes, Nestleder for undervisning medisin, ISB, NTNU
Ingunn Bakke, Nestleder for undervisning medisin, IKOM, NTNU
Wenche Moe Thorstensen, Nestleder for undervisning medisin, INB, NTNU
Linn Okkenhaug Getz, Nestleder for undervisning medisin, ISM
Jo- Åsmund Lund, Førsteamanuensis, IHA, NTNU
Betty Pettersen, kommuneoverlege, Trondheim kommune