NTNU klatrer på internasjonal rangering, ligger plutselig UiB hakk i hæl
I fjor lå NTNU 150 plasser bak UiB på QS World University Rankings. Etter å ha klatret 60 plasser ligger NTNU bare 11 plasser bak den norske andreplassen.
Doktorpromosjon i Hovedbygningen: Nå kan det også feires at NTNU klatrer på rangeringen, om det da skulle være viktig.
KRISTOFFER FURBERG
QS World University Rankings 2024 ble i går publisert. Dette er den tjuende utgaven av rangeringen som er ansett som en av de mest prestsisjetunge internasjonale universitetsrangeringene.
Fakta
QS-rangeringens parametre
- Academic Reputation
- Employer Reputation
- Faculty Student Ratio
- Citations per Faculty
- International Faculty Ratio
- International Students Ratio
- International Research Network
- Employment Outcomes
- Sustainability
Universitetsrangeringene blir vekselsvis ansett som viktige, eller avvist som «skjønnhetskonkurranser» og «irrelevante». Norske universiteter gjør det forøvrig ikke nødvendigvis alltid skarpt i disse rangeringene. I år er det dog hele seks norske universiteter på rangeringen.
Det var Khrono som først omtalte årets QS-rangering.
Nykomlinger NMBU og Universitetet i Stavanger dukker denne gangen opp sammen med de fire eskisterende. Den interne rangeringen blant de norske er den samme som tidligere: På topp finner man UiO, på en 117. plass. Nummer to blant de norske er UiB på 281. plass. NTNU er igjen tredje, på 292. plass. UiT er på 577. plass.
Den gledelige nyheten for NTNU, om man er blant dem som anser rangeringene som viktige, er at universitetet nok en gang klatrer. Det samme har NTNU gjort de siste to gangene. Faktisk er NTNU det eneste universitetet blant de øverste topp fire i Norge som klatrer. De andre synker.
Fra å ha vært langt bak UiB i fjor: nesten 150 plasser, er NTNU nå bare 11 plasser bak Norges nummer to. Mens UiB faller 73 plasser nedover, går NTNU opp 60. Ifølge QS poengscore har UiB gått fra 42.7 poeng til 36.6 poeng, mens NTNU har gått fra 30.9 poeng til 35.7 poeng.
Fortsetter trenden som den har de siste årene er det altså gode muligheter for at NTNU overtar plassen som Norges nest beste universitet ifølge QS. UiO har forøvrig 56.9 poeng.
Av de aller øverste feirer Massachusetts Institute of Technology tolv år på toppen, University of Cambridge beholder andreplass mens University of Oxford (tredje) klatrer en plassering. De danker da ut Stanford.