revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen åpner for å bruke mer på Norsk havteknologisenter

I tirsdagens forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å øke kostnadsrammen for Norsk havteknologisenter. 

Illustrasjonen viser hvordan man planlegger at det 45.000 m² store senteret på Tyholt skal se ut. Anlegget skal etter planen stå ferdig i 2028.
Publisert

Tirsdag formiddag la regjeringen Støre frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2024. 

Her foreslår regjeringen å øke kostnadsrammen for Norsk havteknologisenter med 459 millioner kroner.  

Ekstraordinær prisvekst

Siden oppstarten av prosjektet har det blitt prisjustert basert på Statens bygge- og eiendomsdirektorat-indeks (SBED). 

- Dette gjelder for alle offentlige byggeprosjekter som finansieres over statsbudsjett, og reflekterer den generelle prisøkningen for bygg. Norsk havteknologisenter er spesielt med tanke på at det ikke er et vanlig bygg, men også har mye brukerutstyr og spesielt mye laboratorieutstyr, sier dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap. 

Finansieringen av prosjektet er derfor delt i to, hvor rundt halvparten er til bygg og resten til det som kalles brukerutstyrsprosjektet. Det er altså sistnevnte prosjekt som får økt kostnadsrammen. 

- Prisutviklingen for brukerutstyr har gått en del over SBED-indeksen, så den foreslåtte økningen er for å kompensere for denne ekstraordinære prisveksten. Det er ikke uvanlig at prosjekt kompenseres for den reelle prisveksten, sier Bolland. 

- Fjordlab er en isolert sak

Norsk havteknologisenter ligger an til å bruke mer enn styringsrammen. Forrige uke omtalte UA at Fjordlab, som er et underprosjekt i Norsk havteknologisenter, ligger på kuttlista deres om det skulle bli nødvendig. 

- Det som er revidert nå vil gjøre det lettere å få realisert planene for Fjordlab, men selve kuttdiskusjonen er en annen sak som ikke påvirkes av dette. Det ser vi på som en isolert sak, sier Bolland. 

Selv om prosjektet nå ligger over styringsrammen, ligger det godt under kostnadsrammen Statsbygg har.

- Hvis Statsbygg skal få lov til å gå over styringsrammen må det til et vedtak om det. Vi er i en pågående dialog med de tre departementene som er knyttet til prosjektet, og håper å lande en konklusjon på dette før sommerferien. Men hva den blir kan jeg ikke si, sier han. 

De tre departementene er Nærings- og fiskeridepartementet, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet som eier Statsbygg og Kunnskapsdepartementet som eier NTNU. 

Følg UA på Facebook og Instagram.