Åpnet de to første labene i miliardprosjektet

Nå er Torgård-laboratoriene som er del av Norsk havteknologisenter åpnet.

(F.v.) Rektor Tor Grande, konsernsjef i Sintef Alexandra Bech Gjørv, fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, ordfører Kent Ranum og administrerende direktør i Sintef Ocean Vegar Johansen i front under åpningsseremonien.
Publisert

Onsdag var det åpning av de to første laboratoriene som er del av prosjektet Norsk havteknologisenter. Det melder NTNU gjennom sin kanal NTNU nyheter.

-  I Laboratoriet for maritime energisystemer bidrar man til å bygge fremtidens motorer og energisystemer for skip. I Konstruksjonslaboratoriet som er av høy internasjonal klasse, testes og forskes det på materialer og konstruksjoner som skal fungere i noen av verdens mest ugjestmilde steder sa havminister  Marianne Sivertsen Næss ifølge NTNU nyheter. 

-  Begge laboratoriene er med på å gjøre Trondheim til et viktig sted i det globale grønne skiftet, slo ministeren fast.

NTNU skal eie og drifte Norsk havteknologisenter på vegne av staten. SINTEF Ocean blir en viktig operatør og leietaker.  Den totale kostnadsrammen er på 10 milliarder kroner.

Selv om hoveddelen av Norsk havteknologisenter er lokalisert på Tyholt er disse to laboratoriene bygd på Torgård. I tillegg kommer også Fjordlab, som ble reddet fra kuttlistene i slutten av juni.

Ifølge NTNU nyheter skal Konstruksjonslaboratoriet brukes til å gjennomføre tester som er svært kritiske for havvind og annen energiutvikling offshore. Blant annet uttesting av hvordan fleksible rørledninger og strømkabler tåler bølger og strøm i det røffe havmiljøet. 

I Laboratoriet for maritime energisystemer testes og forskes det på dagens og fremtidens drivstoff og energisystemer.

Følg UA på Facebook og Instagram.