- For mye distrikt, for lite teknologi
NTNU-professor og Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg har fire teknologitunge forslag til modernisering av Innovasjon Norge.
Teknas president, professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNU, Lise L. Randeberg.
Sølvi W. Normannsen
- Innovasjon Norge er i dag for mye distrikt og for lite teknologi, sier Lise Lyngsnes Randeberg i følge tekna.no
Innovasjon Norge skal gjennomgås av Regjeringen, og Tekna-presidenten mener at dette er en anledning til å gjøre noen fundamentale endringer i virkemiddelapparatet.
- Vi trenger et svar på hva som skal overta som teknologisk lokomotiv etter petroleumssektoren. Norge trenger en strategi som viser en tydeligere sammenheng mellom teknologi, innovasjon og vekst, sier Randeberg.
Hun er professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNU, og nå foreslår hun miljøteknologi, havromsteknologi og bioteknologi som tre pilarer i INs framtidige virksomhet.
Videre påpeker hun at Teknologiutvikling krever tid, eksempelvis innen bioteknologi der det kan ta ti-femten år fra oppfinnelse til første faktura. Tekna ønsker en dreiing over på mer risikolån med lengre tidshorisont, og fjerning av krav om tidlig inntjening for å få støtte.
Tekna-presidenten ønsker seg også tett samarbeid for en økt satsing på forskning, teknologiutvikling og demonstrasjonsanlegg. Hun ramser opp framtidsområder som materialteknologi, geovarme, havenergi, bioenergi, solenergi og vindenergi.
Det har vært for mye vekt på antall nyetableringer, og for lite på vekst, mener Randeberg. Hun vil at Innovasjon Norge må bli bedre til å avdekke selskaper med internasjonal potensial, og følge dem helt ut.
- Vårt neste industrilokomotiv vil ganske sannsynlig ha utspring i forskningsmiljøer som ligger i en av de store byene i Norge. I Finland identifiserte man de 50 mest lovende selskapene og fulgte dem opp spesielt. Norge bør gjøre det samme, uttaler hun.