Landrø fikk pris for 4D-seismikk
NTNU-professor Martin Landrø er tildelt Oljedirektoratets pris for økt oljeutvinning.
Satt pris på. Siden Landrø begynte ved NTNU i 1999, har han veiledet 77 masterstudenter og vært veileder og medveileder for 21 doktorgradsstudenter.
Tor H. Monsen
Landrø er professor i geofysikk og seismikk ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, og mottok prisen under et arrangement på ONS i Stavanger i dag. Oljedirektatet skriver om Landrø at han er internasjonalt anerkjent for sine bidrag til utviklingen av 4D-seismikk.
"Time-lapse”- eller 4D-seismikk går ut på å sammenligne resultater fra seismiske 3D-undersøkelser som er utført med tidsintervaller, for eksempel før et felt settes i produksjon sammenlignet med ulike stadier av produksjonsfasen. Den fjerde dimensjonen er tiden.
- Å bli tildelt ODs IOR-pris er stor stas. Jeg var helt uforberedt da oljedirektør Bente Nyland ringte, sier Martin Landrø, som har mottatt flere akademiske priser tidligere. I følge Landrø er IOR-prisen i en annen kategori – fordi den hedrer det praktiske og nyttige ved forskningen.
4D-teknologien gjør det mulig å se endringer i reservoaret over tid, og dataene kan gi informasjon om lokale trykkforandringer og endringer i metningen av olje, gass og vann. Denne informasjonen brukes til å finne de beste målene for nye brønner, og for å få best mulig produksjon og utvinning fra feltet. I følge oljedirektør Bente Nyland, har Landrø uten tvil vært ledende i denne utviklingen.
- Blant annet var han en av pionerene bak bruk av 4D-seismikk på Gullfaksfeltet i Nordsjøen. Han har også bidratt til at teknologien er blitt tatt i bruk på mange andre felt på norsk sokkel, sier hun.
Statoil anslår at bruken av 4D-seismikk på Gullfaksfeltet har gitt en verdiskaping på seks milliarder kroner. Verdiskapingen som følge av 4D-seismikk er anslått til å være mer enn 22 milliarder kroner de siste 10 årene.
Landrø er utdannet sivilingeniør fra NTH i 1983 og dr. scient. i fysikk i 1986. Fra 1993 til 1996 var han forsker i SINTEF Petroleum, og fra 1996 til 1998 arbeidet han som geofysiker i Statoil. Landrø har også vært gjesteprofessor ved Colorado School of Mines i USA.
Fra 2009 og fram til 2013 ledet han et forskningsprosjekt om forbedret kartlegging og overvåkning av oljereservoarer.
Siden Landrø begynte ved NTNU i 1999, har han veiledet 77 masterstudenter og vært veileder og medveileder for 21 doktorgradsstudenter. Han beskrives som en dyktig og inspirerende foreleser som bidrar til å spre viktig kunnskap til nyutdannede sivilingeniører.