Førstkommende lørdag åpner nybygget til Studentersamfundet. - Dette er det største som har skjedd i Studentersamfundets historie siden krigen.
Lørdag 10.august er det åpningsseremoni for nybygget til Studentersamfundet. Bygget består blant annet av tre konsertscener, kontorer, barer og kaféer. I tillegg skal Under Dusken flytte inn i lokaler i 2.etasje. Det samme skal den faste administrasjonen på Samfundet.Foto: Synne Mæle
Februar 2022 signerte Ruta Entreprenør kontrakt med Studentersamfundet om bygging av nybygget til Studentersamfundet. Etter planen skulle bygget stått ferdig til UKA 2023, men på grunn av enkelte utfordringer underveis i byggeprosessen åpner bygget først 10.august.
Sprekker i fasaden
I mai 2022 fikk blant annet fasaden til Studentersamfundet sprekker etter spunting på nabotomta der nybygget skulle oppføres. Det førte til at det ble satt opp stålbjelker for å sikre fasaden på Samfundet-bygget.
Nå, fire dager før åpningen av nybygget jobbes det iherdig for å ferdigstille bygget til åpningsseremonien 10.august.
Studentene Helena Bjerke og Gina Riisland har sammen med rundt hundre andre studenter hatt sommerjobb på nybygget. Da Universitetsavisa møter dem jobber de med å sette opp en vegg i den nybygde baren Edgar. Tidligere i sommer har Riisland også vært med å sveise baren.
Bjerke og Riisland studerer til daglig arkitektur og kjemi, og sommerjobben har bydd på utfordringer de ikke har vært borti før.
- Det som har overrasket meg mest er hvor varierte arbeidsoppgaver vi har fått i løpet av disse seks ukene. Vi har revet masse i daglighallen, malt, og bygget mye, sier Bjerke.
- Prioriterer å få ferdig det viktigste
Trygve Poppe Oldervoll er leder av Nybyggkomiteen på Samfundet. Han forteller at det blir hektiske dager for å få ferdigstilt bygget til lørdag. Likevel er han ikke bekymret for at de ikke skal rekke å bli ferdige innen åpningen.
- Vi prioriterer å få ferdig det viktigste nå før åpningen. Det vil gjenstå litt på innredningsbiten, som skilt på noen av barene og slikt, men det må vi bare sluttføre i ettertid av åpningen, sier han.
Det nye bygget skal inneholde tre konsertscener. Den største scenen har fått navnet Skala. Allerede under åpningen på lørdag skal det arrangeres konsert her. Da inntar discosoulfunk-gruppen «Leisure Suit Lovers» scenen. Før den tid må det legges scenegulv, og det skal gjøres av studenter som har sommerjobb i nybygget.
En av dem som skal legge gulv er Snorre Hofstad. Han studerer til vanlig statsvitenskap. Han jobber også ved siden av som frivillig med lys og lyd ved Studentersamfundet.
- Det nye nå er at vi ikke bare skal styre lys og lyd, men vi skal nå sette opp alt vi skal jobbe med, sier han.
Det som er igjen av arbeid før åpningen av scenen er å legge scenegulv, testing av det tekniske utstyret og trekking av ekstra kabler, sier Hofstad.
Den minste konsertscenen har fått navnet «Vuelie». Der skal det blant annet arrangeres intimkonserter.
Etterlengtet med flere konsertscener
Samfundet fikk sitt nåværende bygg i 1929 da det var 700 studenter i Trondheim. I dag er det nærmere 40 000, og bygget er tilnærmet det samme. Derfor er det et stort behov for et nybygg, ifølge Poppe Oldervoll.
- Dette er det største som har skjedd på Studentersamfundet siden krigen, sier han.
- Det som har vært mest etterlengtet er flere konsertscener på Samfundet. Lokale band og grupper har blitt bortprioritert til fordel for store trekkplaster. Nå kan vi endelig få større bredde i konsertene, når tre nye konsertscener åpner her i bygget, sier Poppe Oldervoll.
I tillegg til de to konsertscenene vil det også være en blackbox i kjelleren av bygget. Lokalet vil være godt egnet for teaterforestillinger og lignende.
Prislappen på nybygget er 250 millioner. Prosjektet er så godt som fullfinansiert, takket være midler fra blant andre NTNU, Velferdstinget, Trondheim kommune, Sit og Reitangruppen.