- Jeg ønsker å meddele styret at jeg fratrer som rektor med umiddelbar virkning. Det har vært et privilegium å være rektor, sa Borg.
Leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, sier til Universitetesavisa at dette var en klok og ryddig beslutning.
- Anne Borg har truffet en klok beslutning når hun trekker seg fra sin stilling som rektor ved NTNU. Øverste leder for et universitet skal verne om den akademiske friheten og sine ansattes rett til å ytre seg kritisk, sier Randeberg.
Randeberg har også stilling som professor ved Institutt for elektroniske systemer ved NTNU.
- Det har i denne saken oppstått tvil om hennes og NTNUs forhold til akademisk frihet, og det er uholdbart for landets største universitet. Det er derfor ryddig at Anne Borg nå trekker seg, sier hun.
Jeg har fulgt saken tett
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) mener det er klokt at Anne Borg trekker seg som rektor ved NTNU.
- Jeg har fulgt denne saken tett og forstår godt at den har skapt reaksjoner. Nå har Anne Borg valgt å trekke seg. Det var en klok beslutning, sier Borch til NTB.
Hun sier videre at akademisk ytringsfrihet og forskerfrihet er en helt nødvendig forutsetning for all akademisk virksomhet.
- Hvis vi skal kunne stole på vitenskapen, må vi være sikre på at akademikere kan tale fritt. Derfor styrker vi vernet av den akademiske ytringsfriheten i forslaget til ny universitets- og høyskolelov, sier statsråden.
Takker for innsatsen
Borch takker samtidig Borg for hennes innsats som rektor ved universitetet.
- Jeg besøkte NTNU på mandag denne uka, og det var utrolig inspirerende. NTNU er Norges største universitet, med forskningsmiljøer i verdensklasse, og jeg er trygg på at styret ved universitetet sikrer at den gode utviklingen til NTNU fortsetter, sier hun.