Her bytter de sin første streikevakt: - Hadde det vært storm, hadde vi stått her
Nå er over 300 NTNU-ansatte i streik. Sånn er det for dem å stå vakt på Gløshaugen.
(f.v.) Sara Edin, Jorunn Wessel, Siv Ingrid Eriksen, Bjørg Danielsen og Mads Saurstrø jobber alle med kommunikasjon ved NTNU. Nå tar Wessel og Eriksen andre vakt ved Hovedbygningen.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Rundt klokka 10 på mandag formiddag runder Mads Saurstrø, Bjørg Danielsen og Sara Edin av sitt livs første streikevakt. Edin og Danielsen jobber til daglig i NTNUs kommunikasjonsavdeling, Saustrø som kommunikasjonsrådgiver i eiendomsavdelingen.
- Det er staten som har ført oss ut i strek. Så nå streiker vi for å for å beholde vår avtale, sier Danielsen.
I tillegg til at det er deres første vakt er de også første vakthavende på mandagen. De har stått der siden klokka 08.00.
Fakta
Streik i staten
Fredag morgen brøyt meklingene i staten sammen. Da gikk Akademikerne og Unio ut i streik.
De ønsker å beholde sin egen avtale med staten, som de mener gir bedre uttelling for sine medlemmer med lang utdannelse.
LO og YS kom til enighet med staten. I likhet med staten ønsker de at alle ansatte skal ha en likelydende avtale. De ønsker også at staten deler ut mer av lønna jevnt over på alle ansatte.
Til tross for enigheten anbefaler det største forbundet i LO stat, NTL, at sine medlemmer stemmer forslaget ned. De sier at prisen for å få alle inn på en avtale ble for høy og sier avtalen LO sa ja til er dårlig.
Fra mandag er det 3500 streikende i offentlig sektor. Dette kan bli flere etter hvert som streiken trappes opp. Eller om NTL skulle få gjennomslag for å si nei til lønnsavtalen.
Det er foreløpig bare Unio som har tatt ut ansatte ved NTNU i streik. Fra mandag morgen er det 330 som er i streik. Dette er det største enkeltuttaket i Unio.
- Jeg har stått på streikeliste før, men ikke blitt tatt ut. Jeg har fulgt med på forhandlingene, med et halvt øye og tenkt det sikkert blir ordning, men sånn ble det ikke, sier Saurstrø.
Han opplever det har vært greit å forholde seg til informasjonen som kommer.
- Nå er det ikke NTNU som er arbeidsgiver
- Nå er det ikke NTNU som er arbeidsgiver, men Unio. Det er ganske greit og ryddig å forholde seg til streik her i landet, legger han til.
Ettersom de har fått plassen ved NTNUs mest ikoniske bygg er det også en av de postene som trolig får mest oppmerksomhet. Før UA er innom, har de streikende hatt besøk av tv-team fra både NRK og TV2.
Foruten Hovedbygningen har Unio vakter på både Øya, Kalvskinnet, politiet og Norges geologiske undersøkelse.
Framover skal de ha rullerende vakter på alle streikevaktene. I tillegg deltar de streikende på møter, går i tog for å demonstrerer og hjelper til med hva enn som må gjøres. Ellers kan man være hjemme i blant også. Da er man i standby.
Da er oppgaven å stå der, være synlig og gi informasjon til de som kommer og spør.
- De fleste som har vært innom har vært studenter som lurte på om de kunne få kaffe, sier Saurstrø, som legger til at den er forbeholdt de streikende.
- Det kan hende at det kommer litt flere innom om det begynner å påvirke eksamen og sånn. Vi hadde besøk av lederen av Studenttinget tidligere, han sa han hadde forståelse for streiken. Så vi opplever dialogen der er god, legger han til.
Samtlige av vaktene sier det har vært en god opplevelse så langt å streike. Litt hjelper det at Trondheim foreløpig holder sin imponerende rekke med finværsdager gående.
- Om det hadde vært storm, så hadde vi også stått og kjempet for våre rettigheter, sier Bjørg Danielsen.
- Ja, men været gjør det jo litt lettere å stå her, det skal jo sies, legger Saurstrø lattermildt.
Før han også legger til mer seriøst.
- Dette er noe som er større enn oss. Da er det fint å være her. Det handler om å være solidarisk.