- Jeg heter Paule-Claire, men jeg korter det ned til PC. Det er litt mer vennlig og lettere og huske, sier Paule-Claire He-Xie.
Hun kommer fra Parisområdet i Frankrikre og har kinesiske foreldre. Så hun snakker litt kinesisk men ikke veldig mye. Hun kom til Norge for under to uker siden og skal i år være utvekslingsstudent ved Industriell økologi på NTNU.
For øyeblikket tar hun et introduksjonskurs i norsk. I løpet av året håper hun at hun hvertfall kan lære å forstå en del norsk. Men det er studiene som er første prioritet.
- Jeg visste ikke så mye om Norge. Først tenkte jeg på USA eller Singapore. Men så tenkte jeg at det ikke gir mening å reise halve verden rundt for å ta et miljørettet studie. I skandinaviske land er det lett å snakke engelsk og alle emnene er på engelsk. NTNU hadde de mest interessante studiene og virket som det beste stedet sosialt også.
Skal allerede drive med frivillig arbeid
NTNUI og studentidretten var noe som fanget interessen hennes. Hun kommer fra et ganske lite universitet i Frankrike hvor majoriteten av studentene er menn, så det var ikke mange idrettslag der.
- Her er det mange lag på ulike nivåer, så jeg har lyst til å bli med på et volleyballag. Det er ikke helt som USA, der man må være på et veldig høyt nivå, men litt lavterskel også, noe som jeg liker.
Hun har også allerede blitt bitt av Trondheims berømte frivillighetsbasill.
- Det finnes veldig mange muligheter her. Jeg skal allerede jobbe frivillig for ReStore som restaurerer møbler for å gi de videre til nye studenter. Jeg er opptatt av bærekraft, så jeg synes det er flott at man kan ha et sånt tilbud. Vi har ikke noe lignende der jeg kommer fra.
Hun sier at hun har lyst til å utforske flere av de ulike frivillighetsmulighetene i Trondheim og synes det er kult med frivillige drevne festivaler som UKA.
Håper på å bli kjent med norske studenter etter hvert
Hun har også allerede blitt kjent med flere folk.
- Det er veldig mange WhatsApp-grupper, kanskje litt for mange. Så om man har lyst til å finne på noe er det alltids noen som er med. Så har jeg også blitt kjent med en del av de jeg bor med. Det mest andre utvekslingsstudenter, men det tror jeg er litt typisk. I Frankrike var også Erasmus-studentene mest med hverandre og vi var ikke nødvendigvis veldig flinke med å integrere dem. Men jeg håper at jeg etter hvert kan bli kjent med flere norske studenter også, forteller hun.
Skal bo alene for første gang i Trondheim
Pablo Carbonero kommer fra universitetet Comillas ICAI i Madrid. Han fikk lyst til å reise til Norge etter å ha sett bilder på internett. Han synes Trondheim er en veldig sjarmerende by og gleder seg til å se og gjøre alt Norge har å by på.
- Jeg har lyst til å drive med mye idrett og gå på mye tur. Her kan jeg gjøre mange ting som er vanskelig å gjøre der jeg kommer fra. Stå på ski, gå i naturen. Så håper jeg at jeg kan få sett nordlyset.
Ettersom han også kommer fra Madrid, der han studerer har han bodd med familien så langt i studiene. Så i Trondheim blir første gang han skal bo hele året alene.
- Det er også noe jeg gleder meg til. Jeg var tidligere en måned i England, men der var det studentboliger hvor de ordnet det meste for deg. Her må jeg faktisk fikse ting selv, og lage mat og vaske.
Overrasket over det fine været
Det er under en uke siden han ankom byen. Han forteller at han så langt er veldig positivt overrasket over hvor fint været har vært.
- Jeg trodde det kom til å bare være dårlig og kaldt. Men jeg har blitt fortalt at jeg ikke må få opp forhåpningene for mye. Alle sier at hvis jeg forventer at det kommer til å være så flott hele tiden så kommer jeg bare til å bli skuffet, sier han og ler.
I Madrid er det vært strenge restriksjoner på grunn av koronaviruset, med obligatorisk maske og begrensede muligheter for å forlate huset. Han gleder seg til et litt mer normalt år og det han gleder seg mest til er å igjen kunne gå på fysiske forelesninger.
- Det viktigste for meg er studiene. Å komme meg gjennom alt jeg skal gjøre. NTNU virker som et veldig bra universitet og jeg gleder meg til å komme i gang med studiene.