Frykter mindre registrering av sykdom på grunn av hjemmekontor
I 2024 var sykefraværet nesten dobbelt så høyt blant teknisk-administrativt ansatte sammenlignet med ansatte i frie stillinger. NTNU frykter underrapportering, spesielt hos ansatte i vitenskapelige stillinger.
- Godt sykefraværsarbeid krever et kontinuerlig arbeid, både på overordnet nivå og saksnivå, sier seksjonssjef Rasmus Hugdahl ved Seksjon for HMS
Foto: Mari Rian Hanger
I referatet fra møtet i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) i desember rettes det en bekymring for at økningen i bruk av hjemmekontor kan skjule sykefraværsrapportering. Trolig er underrapporteringen størst hos ansatte i frie og uavhengige stillinger, ifølge referatet.
Hele 10 av 11 IA-koordinatorer ved NTNU oppgir
underrapportering av sykefravær basert på observasjoner og samtaler (dette er ikke basert på statistikk).
I 2023 var det totale sykefraværet ved NTNU på 4,5 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal i 2024 var det totale sykefraværet ved NTNU også på 4,5 prosent.
Økning av bruk av hjemmekontor i arbeidslivet
I 2023 var sykefraværet til de tekniske vitenskapelige ansatte på 6,6 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal i 2024 hadde fraværet sunket til 6,1 prosent. Sykefraværet til de vitenskapelige ansatte var i 2023 på 3,3 prosent, og ved utgangen av tredje kvartal i 2024 hadde sykefraværet økt til 3,6 prosent.
Ifølge seksjonssjef ved Seksjon for HMS, Rasmus Hugdahl, har ikke NTNU statistisk grunnlag for å mene at hjemmekontor-ordningen har økt, utover den oversikten lederne har over sine enheter lokalt. Men den generelle utviklingen i arbeidslivet er økt bruk av hjemmekontor.
Dette bekrefter også Arbeidskraftundersøkelsen som nylig ble sluppet. I 2024 benyttet to av tre i akademiske yrker seg av hjemmekontor.
- Hvorfor tror dere at økt bruk av hjemmekontor fører til skjult sykefraværsregistrering?
- Vi har en antagelse om at økt bruk av hjemmekontor fører til manglende registrering av sykefravær. Dette handler om at terskelen for å jobbe litt hjemmefra når man egentlig er syk antageligvis er lavere, ettersom det er blitt vanligere å jobbe hjemmefra generelt sett, sier Hugdahl.
Ifølge Hugdahl er det heller ikke alltid helt feil å jobbe litt når man er småsyk. Noen ganger har man restarbeidskapasitet, og det vil være helt riktig å jobbe litt ved sykdom.
Indikerer underrapportering
Hjemmekontor benyttes trolig mest av ansatte i frie stillinger, derfor er det grunn til å tro at underrapporteringen av sykefraværet på hjemmekontor er størst i denne gruppa.
Andre årsaker som kan forklare underrapporteringen i de frie stillingene er at vitenskapelige ansatte ikke registrerer timer i DFØ-systemet, da de har frie og uavhengige stillinger. Det antas at manglende registrering av sykefraværet henger sammen med dette, ifølge Hugdahl.
- Sammenlignet med nasjonale sykefraværstall har vi ved noen fakulteter lave tall, noe som kan indikere at vi har underrapportering, sier Hugdahl.
Ifølge seksjonssjefen er det lettere å ha oversikt over fraværet til ansatte som benytter tidsregistreringen i DFØ-systemet. Da varsler systemet lederen deres ved manglende fraværsregistrering.
I møtet i AMU i desember ble det gjort et vedtak på at Seksjon for HMS må informere om sykefraværsregler og leders ansvar i forbindelse med sykefravær på HR-og HMS sjefforum.
Videre må Seksjon for HMS kartlegge og stille medlemmene av forumet kontrollspørsmål om registering og oppfølging av sykefravær.
Ifølge Hugdahl ønsker NTNU nå å kartlegge omfanget av sykefraværet ved hele NTNU. Først og fremst fordi universitetet ønsker å sette inn tiltak og for å kunne følge opp ansatte som er syke.
- Vi må gå i dialog med fakultetene for å danne oss et bilde og for å få verifisert antallet syke, sier han.
Konsekvensene av underrapportering
Hvor problematisk er det for NTNU at det trolig skjer underrapportering av sykefravær?
- Dette har konsekvenser både for virksomheten og den ansatte. Det er viktig at ansatte melder fra om fravær for å gi leder anledning til å følge opp ansatte og for å ivareta oppfølgingsplikten og omsorgsplikten man har som arbeidsgiver, sier han.
Videre forteller seksjonslederen at sykefravær i tillegg er forbundet med omfattende kostnader, direkte og indirekte, for både
virksomheten og samfunnet. Riktig registrering gjør det også mulig å fange det
opp når fravær er arbeidsrelatert, samt bidra til korrekte registreringer på
nasjonalt nivå.