Rekordhøyt NTNU-opptak:
Kjønnsfordelingen innen medisin fortsatt skjev
Til tross for en økning i menn som kommer inn på medisin er kjønnsbalansen fortsatt skjev, og det samme gjelder for realfag og teknologifag.
Illustrasjonsbilde: Immatrikulering 12.08.2019.
KRISTOFFER FURBERG
13.893 søkere får tilbud om å komme til Trondheim, 1614 til Gjøvik og 1228 til Ålesund. Det melder NTNU i en pressemelding.
Til tross for gode tall er det fortsatt skjeve kjønnsfordelinger ved diverse fagretninger ved NTNU. Medisin har sett en økning i søknader fra menn, og passerer akkurat 30 prosent. Likevel er 82 prosent av de som får tilbud om plass i helsefag kvinner, opplyser NTNU i pressemeldingen. Lærerutdanningen passerer 70 prosent i andel kvinner i år.
Videre er realfags- og teknologiretningene ved NTNU fortsatt preget av mannlig majoritet. Det er likevel en økning i kvinner ved noen linjer, blant annet innenfor informasjonsteknologi, og innen ingeniørstudier for havbruk.
– Det er gledelig, sier konstituert prorektor for utdanning, Berit Kjeldstad i pressemeldingen.
Økte krav
Både antall søkere og antall studieplasser er flere ved NTNU enn noen gang før, men opptakskravene går absolutt ikke ned.
Medisin er fortsatt det studiet som er vanskeligst å komme inn på. Her er poenggrensen 67,9 for ordinært opptak. Deretter følger industriell økonomi og teknologiledelse med 64,8 og profesjonsstudiet i psykologi med 64,6.
Søkere til lærerutdanningen har gått ned, men NTNU merket mindre til nedgangen enn andre.
– Selv om færre ønsket å bli lærer i år, og vi har flere studieplasser, er det høyere poengkrav for å få plass. Det kan tyde på at vi har fått enda flere svært dyktige og motiverte søkere, fremhever prorektor Kjeldstad.