Lektorer vil forlate akademia for høyere lønn

Hver tredje universitets- og høyskolelektor søker, eller vurderer å søke jobb i skoleverket. Der vil de få høyere lønn.

Publisert Sist oppdatert

En høyskolelektor kan øke lønnen sin med 75 000 kroner i året ved å gå til en lektorstilling i den offentlige skolen. Dette viser en undersøkelse som Forskerforbundet har gjennomført blant sine medlemmer.

Samler tall og skyts

Til våren blir det hovedoppgjør, der partene skal forhandle om både lønn og tariff. Kartlegging av potensielle skjevheter, samt innrapportering av medlemmenes forventninger er et ledd i Forskerforbundets arbeid med å berede grunnen før oppgjøret, skriver På Høyden.

– Det er bra at dette kommer frem i lyset, så Jan Tore Sanner kan merke seg lønnsgapet og misnøyen. Han er øverste sjef for statens arbeidsgiveravdeling og er dermed en part i lønnsoppgjøret, så dette må han forholde seg til, sier Forskerforbundets leder Petter Aaslestad i en pressemelding.

Pensjonsordning på bordet

Dersom regjeringen åpner for at en ny tjenestepensjon for offentlig ansatte kan diskuteres på nytt, kan dette bli et mulig stridstema. I 2015 leverte en departemental arbeidsgruppe en rapport om nye pensjonsordninger.

Annethvert år er det hovedoppgjør. Da forhandles det om både lønnstillegg og endringer i de øvrige bestemmelsene i tariffavtalene. Det er vanlig at tariffavtalene har to års varighet. I april leverer hovedsammenslutningene sine lønnskrav til statens forhandlere. Fristen for å komme til enighet i forhandlingene er vanligvis 30. april.

I Norge er det vanlig at konkurranseutsatt industri (frontfagene) som forhandler først. Den økonomiske rammen fra frontfaget gir utgangspunktet for lønnsveksten i de øvrige sektorene.