Rektor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde truet med å trekke seg om høgskolestyret fulgte direktør Gerd Marit Langøys innstilling i struktursaken.
HiMolde-rektor Hallgeir Gammelsæter fortalte styret at han ville søke avskjed om det ble flertall for høgskoledirektørens NTNU-forslag i struktursaken ved høyskolen, men verken høgskoledirektørens eller rektorens forslag ble valgt.KRISTOFFER FURBERG
Men verken Gammelsæters eller Langøys forslag til vedtak fikk flertall da det kom til votering i saken på tirsdagens møte i høgskolestyret på Molde campus. Det hele endte med at et slags utsettelsesforslag, reist av Harald Martin Hjelle under debatten, fikk styreflertallet bak seg, skriver Panorama.
NIFUs Olav R. Spilling orienterte først om innholdet i rapporten som har blitt utarbeidet for høgskolestyret, før høgskoledirektør Gerd Marit Langøy sa at hennes forslag til vedtak, som blant annet ville innebære å initiere tettere kontakt mellom HiMolde og NTNU, både var i tråd med høgskolestyrets tidligere vedtak i saken og med konklusjonene i NIFU-rapporten.
– Det er en vanskelig vei å gå, men jeg kan ikke la være å anbefale den, sa Langøy.
Gammelsæter – som nylig lanserte Volda-fusjon i sin faste spalte i Panorama – sa at han hadde gått i tenkekammeret etter siste allmøte, og at han nå han endt på at det er riktig å gå for en regional strategi sammen med HiVolda. Ellers, frykter Gammelsæter, vil HiVolda i framtida trekke mot Bergen, mens HiMolde vil trekke mot Trondheim. Dette vil ta noe av futtet ut av Møre og Romsdal som region, sa Gammelsæter.
Tre campuser, Volda, Molde og Kristiansund, var en del av visjonen Gammelsæter presenterte, og som han mente ville kunne høste politisk støtte.
Gammelsæter hadde imidlertid ikke klart noe skriftlig forslag til vedtak angående å sette i gang en Volda-fusjon.
Vil stanse prosessen i seks måneder
Men Harald Martin Hjelle, som er en av de fagansattes representanter i styret, hadde et skriftlig forslag klart til et tredje vedtaksalternativ.
– Strukturprosessen har ført til lammelse i flere år, og interne strategiprosesser har halvveis havarert, sa Hjelle.
Han mener at å starte en prosess mot Volda vil legge lokk på en nødvendig intern strategiprosess ved HiMolde, og at det passer usedvanlig dårlig for NTNU akkurat nå å få HiMolde på døra.
– Vi må stanse strukturprosessen i seks måneder, sa Hjelle.
Berit Rokne, ekstern representant, konstaterte deretter at det forelå tre forslag fra høgskoleledelsen; Volda, NTNU og å utrede internt.
Prorektor Solfrid Vatne støttet straks Hjelles forslag, og sa at hun fortsatt mener at en NTNU-løsning gir HiMolde best faglige muligheter både for logistikk og helsefag.
Støtter arbeid mot NTNU
Arne Jakobsen, ekstern representant, sa at han støttet høgskoledirektørens forslag om å arbeide tettere med NTNU.
– Vi har hatt denne saken på agendaen lenge nå, så det er på tide at styret blir litt skarpere, sa Jakobsen.
Hjelle sa at det vil være vanskelig å sende et samla logistikkmiljø på besøk til NTNU.
– Det er ikke noe samla miljø, sa Hjelle.
Gammelsæter grep også fatt i dette:
– Jeg vil ikke kunne lede en delegasjon til NTNU, når fagmiljøet ikke har troa på det.
Terje Dyrseth, ekstern representant, erklærte at man «kan bli frustrert av mindre». Han kritiserte fagansatte for å vise lite endringsvilje.
– Her er det fagansatte som ikke tar inn over seg at verden endrer seg. De kan ikke si «business as usual» i dette nye landskapet, sa Dyrseth.
Kritikk mot rektor-forslag
Arne Jakobsen sa at han ikke hadde noen tro på at et halvt års utsettelse ville tilføre styret noen ny kunnskap om saken.
– Vi må få et vedtak som er retningsgivende for høgskolen, sa Jakobsen.
Berit Rokne tok et oppgjør med Volda-forslaget fra Gammelsæter, og måten forslaget hadde kommet på – i Panorama, og ikke i sakspapirene.
– Spesielt, avledning og uryddig, sa Rokne.
Gammelsæter viste til at alle vedtaksforslagene – direktørens, hans eget og Hjelles forslag – var ferskvare, og avviste Dyrseths kritikk om manglende endringsvilje.
– Det er ikke gitt at styret vet best i struktursaken, sa Gammelsæter.
– Men omgivelsene reagerer, parerte Dyrseth.
– De vet heller ikke best, svarte Gammelsæter.
– Det er det arrogant å si, sa Dyrseth.
Studentrepresentant Mikkel Eine Furuset rakk å erklære at han støttet Hjelles forslag, før Gammelsæter fortalte styret at han vil søke avskjed om det blir flertall for høgskoledirektørens NTNU-forslag.
I voteringene som fulgte fikk Gammelsæters forslag bare støtte fra Gammelsæter selv. Deretter sto det mellom Hjelles og direktør Langøys forslag. Hjelles justerte forslag ble vedtatt, mot Arne Jakobsens enslige stemme.