Ifølge Robert Stellander Larsen, arborist og trepleier estimerer at det vil koste 500 000 kr eller mer å flytte trærne. Dette gjøres for at trærne ikke skal bli med i rivingen som gjøres i forkant av arbeidet med å bygge Ocean Space Centre.
Regninga deles med Statsbygg hvor to forskjellige typer kranbiler er en del av kostnadene for å flytte de massive askene.
Askene skal kun flyttes rundt 10-15 meter, og som arborist Larsen sier, er det aldri en garanti for at de klarer seg. Ikke når det er snakk om såpass store trær.
- Det har vi også vært klar på i rapporten vår til Statsbygg, men det er viktig at vi prøver. Vi gir det et ærlig forsøk og så går det kanskje.
Sjeldne svartor
I tillegg til det store flytteprosjektet er det også en god del arbeid å gjøre i etterkant. Det må mye vanning til og langtidsgjødsling for å bedre sjansen for at trærne klarer seg i sitt nye hjem. De sender også med en del av den samme jorda og høytrykkspyler røttene for å se hvordan de kan kutte de best med en såkalt vannspade.
Da UAs journalist møter flyttelasset har de allerede flyttet to av svartorene til et nytt hjem nedenfor Strupenskogen. Svartor er en av de mer sjeldne treartene i Trondheim, ifølge Larsen. Begge trærne fikk seg en stuss før de ble flyttet med det håpet om at de kanskje vil begynne å lage en ny trekrone etter hvert. Likevel vil det ta flere år før Larsen får se om han har lykkes med flyttingen.
- Det er jo det som er med trær. Du vet ikke hvordan det har gått før om noen år.
På samme lag som nabolaget
Larsen er tydelig på at de gjør dette med tanke på betydningen det har for nærområdet og vet at det har vært et betent tema.
- Her kommer vi med gravemaskin og graver. Det ser kanskje skummelt ut, men vi håper at vi får frem at det er det beste for trærne. Vi skjønner at det blir mye følelser, men vi prøver å forklare for de som spør at vi er på samme lag.
Dette flyttinga er noe ekstraordinært. I Norge har det ikke blitt gjort før i et slikt stort omfang. Med stort menes ikke antall trær, men størrelsen på dem. Blant annet står det en ask Larsen estimerer å være rundt 90 år, og da med en god del kilo å løfte. De må leie inn kraner for å i det hele tatt klare flyttingen.
- Vi prøver jo noe nytt. Vi vil vise at man kan tenke annerledes om disse tingene, sier Larsen om flyttingen og forteller at det enkleste hadde kanskje vært å la trærne rives sammen med bygningene.
- Vi lærer jo nye ting og tenker at dette, inkludert det nye utstyret, vil være nyttig for framtidige prosjekter.
Det nye utstyret består blant annet av luftspaden som spyler vann i svært høy hastighet, to ganger lydens hastighet mener Larsen å ha hørt, for å skånsomt vaske av jord og frigjøre røttene - og trær som har fått stått i fred i 90 år har omstendelige røtter.
Hjem til millioner av insekter
Larsen er klar på at dette blir et voldsomt løft, både bokstavelig og billedlig. Det er heller ikke hvilke som helst trær som flyttes.
- Ask er et spesielt tre av flere grunner. Barken har et imponerende insektliv og er av den grunn verdifullt. Hundre nyplantede asketrær kan ikke måle seg med et tre på 90 år. Det er voldsomt mange arter som er avhengig av den og har sitt hjem der. Det er derfor uvurderlig.
Det er også en av de norske treartene og har opptrådd hyppig i norrøn mytologi. Larsen forklarer de har estimert at alle fire asketrærne har en verdi på 350 000 kroner. Penger til side, mener Larsen likevel at man ikke kan sette en pris på trærne og nevner flere ganger at dette er noe de vet betyr mye for de som bor i området også.
- Trærne er jo egentlig uvurderlige, men det er jo også subjektivt. Noen liker ikke trær så mye, mens andre elsker dem.
Om området nedenfor Strupenskogen reflekterer Larsen over at det hadde gjort seg som en fin trepark. Han kan godt tenke seg å plante mange flere trær der.