Samordna Opptak
Nedgang i antall søkere: - Det normaliserer seg nå.
Tallene fra Samordna Opptak viser en nedgang i antall søkere til høyere utdanning. - Som forventet og bra, sier Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
- At både kjernekraft og gass kommer til å få en renessanse i europeisk energipolitikk, er relativt åpenbart. Norge har en mye større rolle innenfor gass, og derfor er det viktig at vi holder oss oppdatert på relevant forskning, sier Ola Borten Moe.
Arkivfoto: Kristoffer Furberg.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er ikke bekymret for nedgangen i antall søkere i årets hovedopptak. Han viser til at pandemien gjorde at søkertallene i fjor og året før var høyere enn hva som ville ha vært vanlig andre år.
- Man må ha et forhold til hvorfor var tallene var så høye under pandemien. Ikke var det mulig å studere i utlandet, samfunnet var nedstengt, arbeidsplasser var sannsynligvis nedstengt og lagt ned. Sånn er det heldigvis ikke nå. Det tror jeg de fleste av oss egentlig er glad for. Det normaliserer seg nå.
Vet mer når opptaket er ferdig
Studieretninger innfor humaniora, som estetiske fag, historie og språk har opplevd en nedgang i årets opptak. Borten Moe mener det ikke er grunn til bekymring enda.
- Jeg tror ikke det er unaturlig at du vil få nedgang når tilfanget er mindre enn i fjor, og så vil det alltid være ulikt fordelt hvor det søkes. Fasit foreligger jo enda ikke. Det er først når man ser hvor mange som møter opp at man vet mer.
Han peker på at det enda er studieplasser ledig på Samordna Opptak. Det er i skrivende stund 346 ledige plasser som lukkes fortløpende etterhvert som de fylles opp.
- Det kan godt hende at noen får ånden over seg og søker på ting som er ledig. Det vet vi jo ikke nå. Den diskusjonen får vi ta når vi vet mer.
Borten Moe peker på flere positive tall i årets opptak, blant annet de mer fleksible studietilbudene.
- En av de tingene jeg syns er oppløftende med dette opptaket er at det som nå finnes av fleksible og samlingsbaserte studietilbud innenfor helse og sykepleie ser ut til å være veldig populære. Disse har flere førstevalgssøkere per studieplass enn snittet nasjonalt. Det er jeg glad for. Det er for det første et behov og vi trenger å nå en større andel av befolkningen. Det vil det bli mer av.
Høyeste tallet noensinne
Borten Moe trekker fram at de nå kan tilby flere søkere enn noensinne førstevalget sitt.
- Det er en av grunnene til å gratulere de titusenvis av norske studenter som nå får tilbud på det de ønsket mest. Tallet har aldri vært høyere.
I år har 64 744 søkere fått tilbud om studieplass på sitt førstevalg. Til sammenlikning var det 60 996 i fjor. Det utgjør en økning på 6,1 prosent.
Trenger kompetanse i kjernekraft
På spørsmål om hva ministeren tenker om resultatene fra petroleumstudiene og studier knyttet til kjernekraft, sier han at det er hyggelig at det er en liten oppgang men at man ikke skal legge så mye i det. Borten Moe har tidligere uttrykt et ønske om at flere søker seg inn på disse fagene.
Les også: Borten Moe vil satse på atomforskning
- Europa står midt i en energikrise og det at vi i Norge har kompetanse og kapasitet til å forvalte våre egne naturressurser på høvelig vis er ikke mindre viktigere nå enn på 50- og 60-tallet. Når det gjelder kjernekraft varslet jeg i revidert nasjonalbudsjett at det vil komme en satsing og den kommer til å bli gjennomført i samarbeid med forskningsrådet. Jeg er spent på å se hvilke forskningsmiljø som ser seg monn i det.
Les også: Dette er revidert nasjonalbudsjett
Borten Moe viser til energikrisen Europa nå befinner seg i og mener det er viktig at Norge holder seg oppdatert på relevant forskning.
- Virkeligheten har en tendens til å banke på døra - nå kanskje litt fortere enn ellers knyttet til den russiske invasjonen i Ukraina, så at både kjernekraft og gass kommer til å få en renessanse i europeisk energipolitikk er relativt åpenbart. Norge har en mye større rolle innenfor gass, og derfor er det viktig at vi holder oss oppdatert på relevant forskning.
Han trekker frem magnetisme som et område med potensial.
- Det kan godt hende at det finnes en del muligheter i kjernekraft som Norge bør utnytte mer. Alt handler ikke om å bygge fisjonskraftverk, men vi har også et fremragende miljø innenfor magnetisme som kanskje er relevant for fusjonsteknologi. Det er åpenbart at vi må vite det som skjer innenfor kjernekraftverk i Europa og da trenger vi folk som vet hva de snakker om og de må være utdannet i det.