Styremedlem Aksel Tjora fikk kraftig motbør da han ønsket å få NTNUs styre med på en diskusjon om at ny rektor skal bli valgt framfor ansatt.
Ingen entusiasme fra de andre styremedlemmene om å diskutere valgt rektor i stedet for ansatt. Fra venstre: Nina Refseth, Aksel Tjora og Per Kristian Røkkum Berget. Mari Rian Hanger
Denne saken er oppdatert for å klargjøre at det var rektorperioden det ble stemt over og ikke valgt eller ansatt rektor.
- Jeg er rett og slett litt forbannet nå. NTNU hadde trengt en fundamental diskusjon om ledelse og strategisk tenkning i forhold til vitenskapelig praksis. Nå la de ballen død, sa Tjora oppgitt og motløs da det ekstraordinære styremøtet var over.
Da UA intervjuet ham rett etterpå, satt han helt pumpa og demotivert i stolen, med liten lyst til å gyve løs på styreseminaret som umiddelbart sto for tur.
- En leders lojalitet
NTNU har siden 2005 hatt ansatt ledelse, mens det før den tid var vanlig med valg av rektor. Både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har valgt rektor. Universitetsloven gir åpning for at NTNUs styre kan velge valgt rektor hvis et flertall av styremedlemmene ønsker det. Da blir rektor også styreleder.
- Dette handler om hvilken lojalitet rektor har, om den går oppover eller nedover. Det handler også om kollegial styring framfor topptung styring, sa Tjora og viste til at mange kolleger ønsker en slik modell.
- Jeg er sterkt imot
Han fikk liten støtte rundt bordet. Eller rettere sagt: Ingen.
Styreleder Svein Richard Brandtzæg påpekte at han er styreleder framtil sommeren 2021, og at det ikke er mulig å få valgt rektor i denne perioden.
- Dette er en fundamental sak som må utredes. Den er i strid med den retninga vi går. Jeg sitter blant annet i et etisk utvalg som nettopp problematiserer hvor etisk uheldig det er at rektor også er styreleder, sa han.
Eksternt styremedlem Maria Strømme var enig med styrelederen.
- Man må kunne stille en leder til ansvar og ha mulighet til å avsette ham. Det blir vanskeligere med en valgt rektor. Jeg er sterkt imot at rektorer skal velges, sa Strømme engasjert.
- Burde informert oss
Aksel Tjora fikk også kritikk for at styremedlemmene ikke ante noe om at han ville ha en slik diskusjon. Det kom bardus på dem og de måtte lese om forslaget i Khrono seint tirsdag kveld. Derfor ytret flere at de ikke ønsket en realitetsdiskusjon på stående fot.
- Jeg synes veldig lite om at vi fører en prosess i media på forhånd, slik at pressen blir en del av saksbehandlinga, sa ansattrepresentant Kristin Melum Eide.
Da rektorperioden ble diskutert, ønsket Tjora at den skulle være på 1,5 år. Dette ville gi NTNU tid til å diskutere om de skal gjeninnføre valgt rektor. Flertallet ville imidlertid ha en rektorperiode på 5,5 år.
- Det er vanskelig å få debattert dette, sa han matt da UA intervjuet ham rett etter møtet, men innså at han håndterte saken klønete på forhånd.
- Er du overrasket over at du fikk så liten støtte?
- Nei, jeg er egentlig litt forbannet. Min opplevelse er at det er vanskelig å få til mer grunnleggende diskusjoner i styret, sa han før han tuslet avgårde for å finne styreseminaret, der styret, dekaner, tillitsvalgte og andre ledere skal diskutere blant annet kommende stortingsmelding om arbeidsrelevans.