- Eikrem sto bak Fb-profil med innvandrerfiendtlig innhold
Ifølge nettavisa Filter Nyheter har Øyvind Eikrem anvendt en hemmelig Facebook-konto til å dele og videreformidle innvandrerfiendtlig innhold. Selv avviser Eikrem avfeier Eikrem dette som «tull og tøys». Eikrems instituttleder kommer til å invitere ham på samtale.
Øyvind Eikrem skal ha stått bak en Fb-side som spredte rasistisk innhold, skriver Filter Nyheter.Espen Halvorsen Bjørgan
(Saken er oppdatert med intervju med leder for Institutt for sosialt arbeid, Riina Kiik, samt med henvisning til kommentar fra DNs Eva Grinde).
Eikrem havnet i nyhetsbildet høsten 2018 da Universitetsavisa skrev at han var kalt inn på teppet til lederen for instituttet hvor han er ansatt, etter at Eikrem hadde uttalt seg til nettstedet Resett i forbindelse med drapet på to afghanske ungdommer. Flere kilder forteller til Filter Nyheter at Eikrem opprettet denne Facebook-kontoen i kjølvannet av oppstyret rundt dette.
I senere tid har han ytret seg i det offentlige rom ved flere anledninger, sist i Khrono, hvor han hadde sendt en epost med kritikk av Vitenskapsteoretisk forum for å invitere dekan Frode Helland ved Universitetet i Oslo.
«Dwayne Elizondo Camacho»
Ifølge Filter Nyheter har Eikrem over lengre tid hatt en skjult rolle på nettet i debatten om tema som har ytret seg om i kraft av å være fagperson. Eikrem skal ha etablert og anvendt en Facebook-profil i tillegg til sin offisielle fb-profil. På denne skjulte profilen skal han ha «delt og videreformidlet et langt mer radikalt og innvandrerfiendtlig innhold, med en helt annen språkbruk, enn det han gjør under sitt eget navn», skriver Filter.
Den anonyme fb-profdilen har hatt flere navn: «Einar Tambarskjelve», «Einar Tamburi», sist «Dwayne Elizondo Camacho.» Sistnevnte tittel er en henspilling til filmen Idiocracy.
Filter Nyheter har saumfart denne fb-siden, som nå synes å ha blitt deaktivert. På denne profilen ble det blant annet:
Foreslått at en asylsøker kan «jobbe i bomullsåkeren» under «en slavedriver» og likt rasistiske kommentarer som «sorte svin».
Omtalt den svenske eks-statsministeren som «landssviker», gitt liker-tilbakemelding på omtale av Erna Solberg som «landsmorderen» og omtalt innvandrere som «stammekrigere».
Ved én anledning delt innhold fra nettstedet til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.
free
Videre blir lesere oppfordret til å oppsøke innhold fra raseideologiske miljøer i USA, samt publisert lenke til høyreradikal video som forklarer at det foregår «hvit utslettelse» i regi av «forræderske regjeringer.»
UA-kilde bekrefter
Filter Nyheter har vært i kontakt med flere kilder som uavhengig av hverandre bekrefter koplingen mellom angjeldende fb-konto og Eikrem selv. Redaktør for Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit, sier til Universitetsavisa at «det ikke har vært noen hemmelighet i en engere krets» at fb-kontoen, først under navnet «Einar Tambarskjelve,» siden «Einar Tamburi» og sist «Dwayne Elizondo Camacho,» ble opprettet og driftet av Øyvind Eikrem.
Universitetsavisa har fått bekreftet at Eikrem har brukt navnene «Einar Tambarskjelve» og «Einar Tamburi» på Facebook.
Overfor Filter Nyheter avviser Eikrem ved første henvendelse kategorisk at han har noe med den aktuelle fb-kontoen å gjøre. Han skriver i en epost at han «ikke har peiling» på hva dette dreier seg om.
I senere epostkommunikasjon nyanserer han seg noe, til å skrive «Hvilken signifikans har det eventuelt at man er medlem av en gruppe på Facebook?» Siden at «Jeg kjenner meg ikke igjen i de ting som beskrives nedenfor ...»
Som svar på henvendelse fra UA skriver Eikrem: «Tull og tøys. Jeg leser ikke Filters og prøver å bry meg mist mulig om dem., og for øvrig synes ikke akkurat at likes, delinger o.l. på en tulleprofil på Facebook er verd å bruke noe tid på.» Han gjør det så klart at han ikke har til hensikt å avgi flere kommentarer.
Eikrems instituttleder vil invitere ham på samtale
Leder for Institutt for sosialt arbeid, Riina Kiik, er for tiden på reise. I en epost bekrefter hun overfor UA at hun er kjent med saken.
- Vi har registrert artikkelen på filternyheter.no og ser at det der rettes alvorlige beskyldninger mot Øyvind Eikrem.
- Vurderer du som leder for instituttet hvor Eikrem arbeider, å foreta deg noe i sakens anledning?
- Foreløpig har vi bare det som står i artikkelen å forholde oss til og det er viktig å ikke trekke forhastede slutninger. Jeg er for tiden på reise, men når jeg kommer tilbake til Trondheim, vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram. Så vidt jeg kan se av artikkelen så bestrider jo han å stå bak ytringene og Facebook-kontoene som kritikken gjelder. Men uansett hva som måtte ha skjedd her så vil vi som arbeidsgiver også ta vare på vår medarbeider, skriver institutleder Riina Kiik i en epost Universitetsavisa.
DN-kommentator: - Arbeidsrettsak kan bli aktuelt
Dagens Næringslivs kommentator Eva Grinde framhever i en kommentar fredag formiddag (bak betalingsmur) at man først må få godtgjort om det som framkommer i Filter Nyheters reportasje er korrekt. Om dette viser seg å være tilfelle, har NTNU-ledelsen ikke noe valg. Da blir de nødt til å foreta seg noe, og dermed kan arbeidsrettssak bli aktuelt, mener Grinde.
Å «trolle rundt på nettet» strider ikke i seg selv mot ytringsfriheten, anfører hun. «Men er det forenlig med de tradisjonelle oppgavene en vitenskapelig universitetsansatt forventes å utføre innen forskning, undervisning og formidling? Her er svaret nei», skriver Grinde.
DNs kommentator anfører at det kreves troverdighet og et minimum av respekt for akademiske dyder som for eksempel at man underbygger påstander på ordentlig vis, for å skjøtte sine oppgaver som vitenskapelig ansatt.
«Den akademiske ytringsfriheten kan ikke strekke seg så langt at straks noen har fått en fast stilling kan de si og gjøre akkurat hva de vil på skattebetalernes regning herfra til evigheten, med henvisning til den beskyttelsen,» skriver Eva Grinde i en kommentar fredag formiddag.
Et knippe av UAs saker om Øyvind Eikrem og Resett-debatten: