Iraner får bli i Norge
En av iranerne som fikk beskjed om å forlate Norge på grunn av fare for teknologioverføring til Iran har fått medhold i anken.
I juni protesterte en rekke iranere og deres støttespillere utenfor hovedbygningen på Gløshaugen mot det de mener er diskriminering av iranere.
KRISTOFFER FURBERG
Iraneren sier til UA at han er svært lykkelig over avgjørelsen. Han ble informert tirsdag og feiret med venner da UA snakket med ham torsdag kveld.
Resten av det iranske miljøet som har engasjert seg i saken er også svært glade for avgjørelsen.
- Dette gir nytt håp
- Vi er veldig glade for at UDI har snudd i denne saken. Dette viser at UDI undersøker hvert enkelt tilfelle grundigere og ser at det ikke er snakk om sensitiv teknologi. I klagene som UDI har mottatt blir det forklart hva vi faktisk driver med. Denne avgjørelsen gir oss nytt håp, sier NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash.
Hun er én av dem som har fått beskjed om å forlate landet. Nå venter hun på svar på NTNUs klage på vedtaket. Kaffash har frontet kampanjen for å endre politikken som fører til at iranske studenter og stipendiater ikke får bli i Norge på grunn av fare for ulovlig teknologioverføring.
Fikk advokathjelp
Iraneren som nå likevel får oppholdstillatelse er riktig nok ferdig med studiene og i jobb, men Kaffash tar avgjørelsen som et godt signal. Mange av de andre som ikke har fått utvidet oppholdstillatelse etter early work start, er doktorgradsstipendiater.
Denne formen for tidlig oppholdstillatelse hadde også iraneren som nå har fått medhold i anken.
- Etter 10 måneder fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk arbeidstillatelse. Men jeg klaget på vedtaket ved hjelp av en advokat, sier han.
Tre måneder senere kom svaret om at han får bli i Norge i minst et år til.